BAJDEN ODLUČIO ŠTA ĆE SA AMERIČKIM TRUPAMA U NEMAČKOJ: Tramp naredio povlačenje, Bela kuća ima bolji plan

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2021, 19:44

BAJDEN ODLUČIO ŠTA ĆE SA AMERIČKIM TRUPAMA U NEMAČKOJ: Tramp naredio povlačenje, Bela kuća ima bolji plan

Prethodno su se neke trupe vratile kući, dok su druge premeštene u Poljsku

Prekomponovanje američkih trupa stacioniranih u Nemačkoj naredio je prethodni predsednik kao odgovor na to što Berlin nije ispunio zadatak da potroši 2% svog BDP-a na odbranu NATO-a. Neke trupe su se vratile kući, dok su druge premeštene u Poljsku.

Bela kuća je objavila da je zamrznula naredbu za povlačenje i prekomponovanje nekih američkih trupa stacioniranih u Nemačkoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan dodao je da će Pentagon izvršiti potpunu reviziju položaja globalnih snaga, a prekomponovanje trupa iz Nemačke zaustavljeno kao deo procesa.

Salivan nije precizirao koliko će trajati zamrzavanje niti kada se očekuje da će Pentagon završiti pregled položaja. Takođe nije spomenuo da li će zamrzavanje uticati na planirano jačanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj, povezano sa povlačenjem trupa iz Nemačke.

Administracija prethodnog predsednika Donalda Trampa potvrdila je planove za povlačenje skoro 10.000 vojnika iz Nemačke u julu 2020. godine, ostavljajući tako zemlju sa 25.000 američkih vojnika smeštenih u tamošnjim vojnim bazama.

Administracija je nagovestila da je taj potez rezultat oklevanja Nemačke da ispuni dobrovoljnu obavezu članica NATO-a da isplate 2% svog BDP-a na odbranu NATO-a. Međutim, oba doma američkog Kongresa usprotivila su se ovim planovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.