BAJDEN OBELEŽIO VAŽAN JUBILEJ: Govor američkog predsednika oduševio Kongres, posebno izdvojio dve teme (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 09:50

BAJDEN OBELEŽIO VAŽAN JUBILEJ: Govor američkog predsednika oduševio Kongres, posebno izdvojio dve teme (VIDEO)

Govor predsednika Bajdena drastično se razlikovo od ranijih predsednički obraćanja Kongresu

Američki predsednik Džo Bajden obratio se članovima oba doma Kongresa povodom prvih 100 dana mandata u Beloj kući.

Džo Bajden je najavio velike infrastrukturne projekte, a svojim najvećim rivalima Kini i Rusiji poručio je da Amerika ne želi da sa njima bude neprijatelj, ali da će se čvrsto držati svojih proklamovanih vrednosti i principa.

Džo Bajden je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najavio velike infrastrukturne projekte, a svojim najvećim rivalima Kini i Rusiji poručio je da Amerika ne želi da sa njima bude neprijatelj, ali da će se čvrsto držati svojih proklamovanih vrednosti i principa.

Bajden je naglasio da su SAD u usponu i da su izabrale nadu, nasuprot straha.

- Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje - rekao je Bajden.

Istakao je da će plan za spas Amerike omogućiti da bude prepolovljen broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. godine.

- U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika - istakao je Bajden.

Najveći deo govora američki predsednik posvetio je pandemiji kovida 19, ističući da je u prvih 100 dana njegovog mandata gotovo 220 miliona Amerikanaca dobilo barem jednu dozu vakcine.

"Snažno prisustvo u Indo-Pacifiku" 

Bajden je od Kongresa zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac Derek Šovin.

Kada je u pitanju spoljna politika Bajden je rekao da Kinu i predsednika Sija ne smatra neprijateljem nego konkurentom.

- Rekao sam mu što sam rekao mnogim svetskim liderima, da Amerika neće odustajati od svoje posvećenosti ljudskim pravima, temeljnim slobodama i našim saveznicima. Kada je reč o Rusiji jasno sam rekao predsedniku Putinu da nećemo tražiti izgovor za eskalaciju, ali da će njihove akcije imati posledice. Mi smo direktno reagovali na rusko mešanje u američke izbore kao i sajber napade, ali smo i dalje spremni na saradnju sa Moskvom - istakao je Bajden.

Poručio je predsedniku Kine Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, "kao što to radi za NATO u Evropi - ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile".

, s obzirom da je zbog epidemiološke situacije u sali bilo samo 200 zakonadavaca, kao i svega nekoliko članova vlade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.