Avganistanski fijasko i njegovi repovi - još jedna ostavka

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 19:38

Avganistanski fijasko i njegovi "repovi" - još jedna ostavka

Amsterdam -- Holandska ministarka Ank Bijleveld izjavila je da će podneti ostavku zbog načina na koji je prošlog meseca postupila pri evakuaciji izbeglica iz Avganistana.

Ministarka za odbranu Bijleveld postupila je isto kao i njena koleginica ministarka spoljnih poslova Sigrid Kag.

Većina poslanika izjavila je u četvrtak da su oba ministra odgovorna za spor odgovor vlade na preuzimanje talibana i za to što se nisu pripremili za siguran prolaz hiljada Avganistanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji bi mogli da se kvalifikuju za azil u Holandiji.

Bijleveld je šesti ministar koji je podneo ostavku otkako je u januaru skandal sa dečjim dodacima srušio vladu premijera Marka Rutea.

Vlada je od tada u privremenom statusu, pošto su napori premijera Rutea i ministarke Kag da formiraju novu vladu zastali nakon opštih izbora pre šest meseci.

Ministarka Kag je podnela ostavku odmah nakon što su poslanici prihvatili predlog koji kritikuje vladu zbog toga što nije uspela da evakuiše neke Avganistance i što nije predvidela da bi talibani mogli vrlo brzo da preuzmu vlast.

"U mom razumevanju demokratije i naše tradicije vlade, ministar mora da ode ako je njegova politika osuđena. Stoga ću predati njegovom visočanstvu (kralj Vilem-Alekandar) ostavku ministra spoljnih poslova", rekla je ministarka Kag.

Ministarka Bijleveld je u početku rekla da će ostati, ali dan kasnije se predomislila nakon oštrih kritika članova svojih hrišćanskih demokrata.

"Želela sam da dovršim našu misiju kako bih dovela na bezbedno one koji su još uvek u Avganistanu i računaju na nas“, rekla je. Potom je dodala: "Ali moj stav je postao predmet debate i ne želim da se mešam u važan posao ljudi koji rade za mene."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Holandska ministarka podnela ostavku zbog Avganistana

Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2021

Holandska ministarka odbane Ank Bijleveld podnela je ostavku na tu funkciju, zbog propusta u organizaciji evakuacije izbeglica iz Avganistana.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.