Avdulah Hoti – britanski student, američki čovek

Izvor: RTS, 05.Jun.2020, 06:07

Avdulah Hoti – britanski student, američki čovek

Zanimljiva politička situacija u Prištini. Sastavljena je nova vladajuća većina, ali novom prvom čoveku vlade niko nije predao dužnost. Kurti je naposletku ipak izašao iz svoje kancelarije, ali tvrdi da i dalje ne priznaje novu vladu i da je on alternativni premijer. Uprkos tome, prvi premijer je podržao prvu sednicu vlade. Ko je uopšte Avdulah Hoti, kakva je njegova politička snaga i koje strane sile ga podržavaju? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vlada Aljbina Kurtija bila je vlada kratkog staža, potrajala je svega 50 dana. I njeno formiranje išlo je teško, od oktobra prošle godine do februara ove. Usred pandemije izglasano joj je nepoverenje.

Članovi Demokratskog saveza Kosova bili su nezadovoljni, kako je preneto, odnosom Kurtija prema Americi i odbijanjem da ukine takse. Na kraju, juče je u Prištini izglasana nova vlada. To je ozbiljna pobeda Hašima Tačija u odnosu na Kurtija i opoziciju, smatra novinar Milivoje Mihajlović.
"Sada imamo takozvanu koaliciju gubitnika", kaže Mihajlović. "Ta vlada je danas stabilna, ali pitanje je da li će biti sutra. To zavisi od glasova Srba, manjina, od Demokratskog saveza Kosova ali i Haradinajeve Alijanske za budućnost Kosova. Ali bojim se da neće dugo izdržati ako ne bude saglasja, a to na Kosovu mnogo košta."
Mihajlović veruje i da Samoopredeljenje neće sedeti skrštenih ruku i da će uskoro krenuti u proteste.
"Bojim se opet suzavca na ulicama, hapšenja, batinanja i može doći do jednog velikog perioda nestabilnosti", dodaje Mihajlović. 
Hoti – tihi premijerPremijer nove vlade je ekonomista Avdulah Hoti, koji je studirao u Prištini, a doktorirao u Velikoj Britaniji. Član je DSK Ise Mustafe i ima političko iskustvo. Za razliku od svog prethodnika, prilično je povučen i nije agresivan u nastupu.
Jedan od prioriteta nove vlade biće, rekao je juče, preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali kako kaže, ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija. Kurti je juče rekao da neće službeno predati dužnost novom premijeru jer je Hoti čovek koga je Kurti smenio dok je bio predsednik vlade. Ko je Avdulah Hoti?
"On nema podršku među albanskim biračima", kaže dopsinik RTS-a sa KiM Andrija Igić. "On je dugogodišnji saradnik Ise Mustafe. Može da bude predsednik stranke, ali ne ličnost koja vuče, nema tu harizmu."
Stefan Surlić, asistent na FPN-u u Beogradu, kaže da je Hoti bio minister finansija i da je istaknuta ličnost u DSK.
"Za njega kažu da je tehnokrata i da neće on donositi odluke, iako je na poziciji premijera, već Isa Mustafa, stariji lideri i koalicioni partneri. Pripisuje mu se i da će Tači biti taj koji će određivati kurs nove vlade."
"On je čovek iz Demokratskog saveza Kosova, to je pandan SPS-u u Srbiji", kaže Milivoje Mihajlović. "Imaju istu organizovanost i isti politički kredibilitet, uvek su jezičak na vagi. Hoti nema mnogo putera na glavi, iz Rugovine stranke je, mlađi, školovan, on će imati neki autoritet, ali ne zavisi to od njega. On je i dalje instrument u Tačijevim rukama."
OčekivanjaNa administrativnom prelazu Jarinje u nedelju je potpuno obustavljen teretni saobraćaj za vozila sa srpskim tablicama. Traženo je da za sve proizvode iz Srbije u propratnim dokumentima stoji "Republika Kosovo". Dok su kamioni stajali na Jarinju, opšti utisak bio je da je reč o nadmudrivanju odlazeće i nove vlade. Prvo što se očekuje od Hotijeve vlade je da mere reciprociteta ukine.
Dok Milivoje Mihajlović veruje da je to realno jer to nije presija iz Beograda, već iz Brisela i Vašingtona, kao i da je odluka o taksama doprinela samo švercu, Stefan Surlić podseća da to neće ići tako lako.
"Politička situacija na Kosovu je kompleksna", kaže. "Ne samo što postoji jako Samoopredeljenje koje se protivi takvim odlukama, nego ima glasova i unutar koalicije i unutar DSK u kom pravcu bi trebalo da se vodi dijalog."
Kurti je posle obaranja vlade rekao da žali što odluka o izglasavanju nepoverenja "nije doneta na Kosovu" i da je Ričard Grenel na to imao veliki uticaj.
Grenel, saopšteno je, "jedva čeka" nastavak dijaloga, a Miroslav Lajčak već razmišlja o prvom sastanku predstavnika Beograda i Prištine. Tači, međutim, tvrdi da sa Lajčakom neće sarađivati, jer kaže Lajčak dao do znanja da ne priznaje nezavisnost Kosova.
"Hoti je u ekspozeu rekao da želi da neguje odnose sa SAD", podseća Andrija Igić. "DSK je odan Vašingtonu i potezi koje Hoti vuče biće potezi stranke na liniji SAD i njihovih diplomata, u vezi sa važnim pitanjima kao što je odnos Srba i Albanaca".
Milivoje Mihajlović kaže da je od početka u dijalogu ključni faktor Vašington, i kada su dijalog koordinirale Ketrin Ešton i Federika Mogerini.
"Postoji borba za primat između EU i SAD. Mislim da će Lajčak biti uspešan onoliko koliko se uklopi u to što Grenel traži. Sumnjam u nastavak dijaloga na leto, zbog izbora u Srbiji, nestabilnosti na Kosovu. U međuvremenu će verovatno Lajčak i Grenel organizovati neki sastanak lidera, Vučića i Tačija u Briselu na primer, da se obavežu da se nastavi dijalog. To je simulacija dijaloga, ali i to je dobro, ali pravog dijaloga neće biti pre jeseni", prognozira Mihajlović.
Dva ministra iz Srpske liste Srpska lista ima dva ministarska mesta. Kažu da su vladu podržali jer se obavezuje da će ukinuti recipročne mere i implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine.
"Nova vlada ne bi bez Srpske liste mogla da bude formirana, što joj daje kapital da pokrene set mera koji znače bolji položaj Srba, bezbednost, pravo na jezik, medije na srpskom jeziku, masovniji povratak Srba", kaže Andrija Igić.
Stefan Surlić kaže da obeshrabruje izjava Vljose Osmani iz DSK, koja kaže da je jedna od glavnih negativnih strana to što je vlada izabrana na osnovu glasova Srba i zavisi od Srpske liste.
"To nije dobro", kaže Surlić. "Ona ističe samo etnički albanski momenata, da treba samo oni da se pitaju i odlučuju, a srpska zajednica još nema to pravo da odlučuje o svojoj sudbini".
O novoj vladi se sada govori i kao o vladi dijaloga, ali se smatra i da joj pandemija koja još traje i izbori u Srbiji daju malo više prostora da polako donese odluke. Odnosno da opozove one koje joj je Kurti ostavio u amanet, a to nije samo mera reciprociteta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.