Autor otkrio kakav će biti spomenik patrijarhu Pavlu

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autor otkrio kakav će biti spomenik patrijarhu Pavlu

Beograd -- Spomenik patrijarhu Pavlu trebalo bi da 15. novembra bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka.

Njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš kaže da mu je osnovna ideja bila da prikaže kako se patrijarh moli za sve nas.

Maleš je za "Večernje novosti" otkrio da je spomenik trenutno na livenju i dodao da je model od gline napravio u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije "Tera".

"Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas", rekao je Maleš. Prema njegovim rečima, sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi.

Kako je visina spomenika metar i osamdeset centimetara, a s postamentom dva metra i dvadeset centimetara, Maleš objašnjava da ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija jer, kako navodi, sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću.

On je napomenuo da nije imao nameru da predstavi telesno, već duhovno biće "istinskog filozofa, koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom".

Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej, a u odboru za njegovo podizanje su episkop Stefan, gradski urbanista Milutin Folić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, dodaju "Novosti".

Podizanje obeležja, koje će koštati 50.000 evra, finansiraće "Atlas grupa", navodi list.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.