Zastoj u većini auto-škola, spremaju se i nove cene

Izvor: Mondo, 31.Okt.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastoj u većini auto-škola, spremaju se i nove cene

U ovom trenutku veliki broj auto-škola u Srbiji ne radi!

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Novi Pravilnik, koji reguliše rad auto-škola, počeo je sa primenom 26. oktobra. Najveća promena je obezbeđivanje namenskih površina za poligone, odnosno više se u tu svrhu ne mogu koristiti površine, poput javnih parkirališta.

Ova novina značajno će uticati na cenu obuke, rekao je, za MONDO, Dragan Jagodić iz auto-škole "De-Boj" iz Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Cena poligona

U Beogradu mesečni zakup poligona od 250 do 300 evra, kao i da njegova izgradnja košta između 30.000 i 40.000 evra.

.

"U ovom trenutku mi nismo promenili cenu, koja je važeća još od 2012, ali će ona definitivno morati da se menja", dodao je Jagodić. "Osim povećanja troškova zbog namenskih poligona, i cena goriva je razlog za povećanje."

U ovom trenutku ne zna koliko će to povećanje iznositi. Jagodić predlaže da odluku o povećanju cena treba doneti zajedno sa drugim beogradskim školama, kao što je to doneseno u Novom Sadu. Međutim, ističe da je dosadašnja praksa pokazala da je nemoguće doneti neko zajedničko rešenje.

U Novom Sadu cena časa vožnje će u većini auto škola biti povećana sa 1.000 na 1.400 dinara, a cena teorijske nastave sa 300 na 400 dinara.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja definisana je samo minimalna cena obuke, što daje školama mogućnost da sami vrše korekcije.

Inače, u ovom trenutku veliki broj škola ne radi, jer čekaju rešenja od MUP-a za nove poligone. Rok za predaju bio je 26. oktobar, a veliki broj škola čekao je poslednji trenutak da preda zahtev. U Beogradu trenutno samo trećina od oko 130 auto škola radi.

Celi ovaj haos prati i velika potražnja za polaganjem jer 2. aprila naredne godine stupa na snagu nov propis o probnim dozvolama, koje će morati da se koriste dve umesto jedne godine, pa svi žele da polože vožnju po starim pravilima. Trajanje celokupne obuke trenutno iznosi 4-5 meseci.

Šta sve čeka nove vozače u Srbiji

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.