Austrijski javni servis tražio od agencije Beta ispravku izveštaja o protestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2019, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijski javni servis tražio od agencije Beta ispravku izveštaja o protestima

Austrijski javni servis ORF zatražio je od srpske agencije Beta ispravku teksta u kojem je ta agencija pogrešno prenela izveštaj ORF-a o događanjima u Beogradu, a koji je išao uz intervju jednog od funkcionera Saveza za Srbiju Vuka Jeremića, rečeno je Tanjugu u Beču.

Dopisnik ORF iz Beograda Kristijan Veršic objasnio je zašto su tražili ispravku:

"Morao sam da reagujem jer sadržaj mog priloga koji je objavljen u sinoćnjem dnevniku 'ZIB 2' o Srbiji nije korektno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenet. Zatražio sam ispravku od agencije Beta, jer nije korektno prenela ono što je navedeno u mom prilogu i nama se stavlja u usta što nije rečeno".

Kazao je da je Beta prenela informaciju kao da ORF optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića za razaranje slobode medija, a ORF je, kako je objasnio, samo preneo tvrdnje opozicije, a nije iznosio svoj stav o tome.

"Ja već 19 godina radim na ovim prostorima i trudim se da prenosim i kritičke intervjue, ali uvek bez mešanja u unutrašnje stvari jedne zemlje", rekao je Veršic.

Beta je, takođe, u svoj tekst stavila da je ORF u prilogu o protestima govorila o tome da desetine hiljada ljudi protestuje u Beogradu, ali u prilogu ORF ne pominje se nikakva brojka.

Takođe, na kraju priloga je ORF preneo da opozicija preti bojkotom budućih izbora ako se stanje medija ne poboljša.

"Trenutno bi to mogla biti samo prazna pretnja. Opozicija je heterogena, njoj nedostaje nesporeni vođa. Pored toga je Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji i uživa podršku zapada, koji u Vučiću vidi faktor političke stabilnosti na Balkanu", podvlači ORF u svom prilogu, a Beta je taj deo izostavila u svojoj vesti.

Inače u tom izveštaju, odnosno prilogu iz Beograda, Veršic je kazao da se situacija u Srbiji, ponovo smirila.

"Nakon višemesečnih mirnih demonstracija je u subotu jedna manja grupa upala u državnu televiziju Srbije, a u nedelju su demonstrati blokirali zgradu Predsedništva predsednika Aleksandra Vučića. Opozicija prebacuje Vučiću da kontroliše u potpunosti medije i ograničava demokratske slobode. Vučić te optužbe odbacuje, ali i nezavisne nevladine organizacije vide jasnu regersiju kod sloboda medija u Srbiji", navedeno je u prilogu.

Takođe je ORF naveo da privatna televizija Pink važi za medijski oslonac Vučiću, a da državna televizija RTS najsnažnije odražava odnose političke moći i bila je cilj demonstranata, koji su predvođeni od strane jednog ultranacionaliste upali u redakciju te ustanove, ali nisu ništa uništavali.

"Policija je uhapsila 18 osoba, a samo tri lica trebalo je i da izađe pred sud. Druge opozicione vođe, kao što je raniji šef diplomatije Jeremić, nisu upale u televiziju, ali prikazuju mračnu sliku medijskih sloboda u Srbiji", naveo je ORF u prilogu koji je iz Beograda priredio Veršic.

Beta je emitovala ispravljenu verziju vesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrijska ORF demantivala izveštaj agencije Beta

Izvor: B92, 21.Mar.2019, 11:08

Austrijski javni servis ORF zatražio je od srpske agencije Beta ispravku teksta u kojem je ta agencija pogrešno prenela izveštaj ORF-a o događanjima u Beogradu...Reč je o tekstu koji je išao uz intervju jednog od funkcionera Saveza za Srbiju Vuka Jeremića, rečeno je Tanjugu u Beču...Dopisnik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.