Austrija ostaje pri svom ne

Izvor: B92, 26.Apr.2021, 08:23

Austrija ostaje pri svom "ne"

Beč -- Povodom međunarodnog dana sećanja na nuklearnu katastrofu u Černobilju, Austrija poručuje da ne menja svoj stav - "ne" nuklearnoj energiji.

Austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg je izjavio da je "zastrašujuće da 35 godina posle katastrofe u Černobilju u mnogim zemljama i dalje veruju u navodne prednosti nuklearne energije".

"Nesreće kao što je bila ta, pokazuju svetu jasno da nuklearne elektrane nisu niti 100 odsto sigurne, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održive“, podvukao je Šalenberg u saopštenju.

Nuklearna energija, prema njegovim rečima, ne sme dobiti nikakvu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Austrija želi da do 2030. proizvodnju struje potpuno osloni na obnovljive izvore i da do 2040. postane klima neutralna, naglasio je Šalenberg.

Uz to, dodaje, namerava da dokaže da je u 21.veku moguće sa obnovljivim izvorima energije osigurati povoljno i održivo snabdevanje, bez opasnosti po društvo i životnu sredinu.

"Moramo rizičnu i skupu nuklearnu energiju ostaviti prošlosti“, rekao je Šalenberg. On je istakao i da nesreća u Ccernobilju 1986. i u Fukušimi 2011. pokazuju da, i pored medjunarodnih bezbednosnih standarda i tehnološkoh napretka, postoje značajni rizici u korišćenju nuklearne energije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.