Australiju zahvatila nova pošast; Posegnuli za opasnim otrovom

Izvor: B92, 21.Maj.2021, 10:04

Australiju zahvatila nova pošast; Posegnuli za opasnim otrovom

Miševi su mesecima pustošili polja i napadali domove u istočnoj Australiji, od granice sa državom Viktorijom do Kvinslenda, nanoseći štete poljoprivrednicima.

Kako se zima približava Australiji, gladni glodari čak traže sklonište u domovima ljudi, rekla je za CNN Sju Hodž, koja se profesionalno bavi uništavanjem glodara.

"Jedino mrtav miš je dobar miš", rekao je australijski potpredsednik vlade ove nedelje dok je savezna država Novi Južni Vels činila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodatne napore u borbi protiv miševa, planirajući trovanje ove "napasti".

Najore je je u gradiću Kanovindri, na četiri sata vožnje zapadno od Sidneja, gde Hodžova provodi dane odlažući mrtve miševe iz zamki u domovima svojih klijenata. Čisti mišiji izmet iz kuhinja, dečijih soba, pa čak i njihovih kreveta.

Takođe, i sama vlada Novog Južnog Velsa planira "nešto daleko moćnije", navodi Index.hr i dodaje da su u četvrtak zvaničnici objavili da su obezbedili 5.000 litara jedne od najmoćnijih hemikalija za ubijanje miševa, otrova toliko moćnog da ubija jednom dozom.

Ali, nisu svi srećni zbog toga. Neki su izrazili zabrinutost da bi postavljanje otrova za spasavanje useva od divljih miševa moglo da uništi useve hrane i ubije lokalne divlje životinje.

Miševi su se dodatno namnožili zbog ovogodišnjih povoljnih vremenskih uslova, koji u Australiji znaju da budu i surovi. međutim, niko od farmera sada ne može da bude zadovoljan, kao prošle godine, jer im upravo glodari prave veliki problem.

Australijska nacionalna naučna agencija smatra da se radi o pošasti kada se po hektaru pojavi 800 do 1.000 miševa.

"Pokušaj prebrojavanja miševa u istočnoj Australiji bio bi poput pokušaja prebrojavanja zvezda na nebu", kaže istraživač CSIRO-a Stiv Henri, kog je vlada Novog Južnog Velsa odredila kao najboljeg australijskog stručnjaka za pošast miševa.

Prema CSIRO-u, par miševa može izroditi 500 potomaka svake sezone. Ženka stvara novo leglo svake tri nedelje, a tim leglima je potrebna hrana. I tako uništavaju sve pred sobom, smanjujući tako količinu hrane ostavljene za stoku zimi.

Stručnjaci su izračunali da su već sada štete za farmere velike, pogotovo na žitaricama poput pšenice i ječma i uljane repice, kao i stočne hrane.

Istraživanje otkriva da je trećina poljoprivrednika procenila gubitke na 38.000 do 116.000 dolaraa, a ukupni troškovi mogli bi da dostignu stotine miliona dolara ako se ne preduzmu hitne mere.

Vlada Novog Južnog Velsa sada čeka zvanično odobrenje nadležnog tela koje bi trebalo da da zeleno svetlo za upotrebu besplatnog otrovnog "rodenticida" za poljoprivrednike.

Obezbeđeni su i galoni "bromadiolona",kog nazivaju "antikoagulantom druge generacije", ali se i za njegovu upotrebu čeka odobrenje.

Međutim, ekološkinja Madži Vatson kaže da je otrov jednostavno previše opasan za upotrebu bilo gde u okruženju jer se "bromadiolon" se može isprati u zemlju i bioakumulirati u insektima, a zatim završiti u ljudskoj ishrani.

Dr Vatson upozorava na mogućnost da farmeri mogu nesvesno da truju hranu koju pokušavaju da uzgajaju, kaoi na to da mnoge autohtone vrste ptica mogu da umru ako pojedu otrovanog miša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.