Australija zatvara najveću elektranu na ugalj 7 godina ranije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2022, 11:31

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj 7 godina ranije

Najveća elektrana na ugalj u Australiji biće zatvorena sedam godina ranije nego što je planirano, pošto njen operater kaže da njena konkurentnost sve više slabi sa "prilivom obnovljivih izvora energije".

Elektrana Eraring, kapaciteta 2,88 gigavata, nalazi se u regionu Hanter severno od Sidneja, i njom upravlja kompanija Oridžin Enerdži. Prema novoj najavi, ova fabrika će biti zatvorena 2025. godine, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Eraring će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako pridružiti dugačkoj listi elektrana na ugalj koje su u Australiji zatvorene zbog rasta jeftine energije vetra i sunca.

"Australijsko energetsko tržište se danas jako razlikuje od onog kada je Eraring priključen na mrežu ranih 1980-ih", kaže izvršni direktor Oridžina Frenk Kalabrija.

Mada se oslanjanje Australije na elektrane na ugalj smanjilo poslednjih godina, ovaj energent i dalje učestvuje sa 60 posto u snabdevanju zemlje električnom energijom, što tu državu svrstava u sam vrh zemalja sa najvećom emisijom ugljenika po stanovniku.

Obnovljivi izvori energije su prošle godine činili oko jedne trećine proizvodnje struje u Australij, a predviđa se da će do kraja decenije taj udeo biti blizu 70 odsto.

Australijski energetski gigant AGL takođe je najavio prošle nedelje da će zatvoriti svoje dve najveće termoelektrane na ugalj za nekoliko godina, a kompanija Enerdži Australija je 2021. saopštila da će staviti katanac na elektranu Jalourn u Viktoriji, jednog od najvećih zagađivača u zemlji, četiri godine ranije nego što je planirano.

Sve tri kompanije su beležile pad prihoda elektrana na ugalj poslednjih godina jer je jeftinija obnovljiva energija oborila cene struje, dodaje BBC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2022

SIDNEJ - Najveća elektrana na ugalj u Australiji biće zatvorena sedam godina ranije nego što je planirano, pošto njen operater kaže da njena konkurentnost sve više slabi sa "prilivom obnovljivih izvora energije".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.