Australija: Policija u Sidneju naredila ženi da izvadi tampon tokom pretresa

Izvor: B92, 22.Jul.2020, 13:01

Australija: Policija u Sidneju naredila ženi da izvadi tampon tokom pretresa

Podaci provere policijskog ponašanja posle pretresa, pokazali su da je bilo čak pet spornih situacija, zbog čega su oštećene strane zatražile službeno izvinjenje.

Policija Sidneja zahtevala je od devojke da izvadi tampon tokom pretresa, pokazuju podaci kontrolnih izveštaja policijskih patrola.

Taj slučaj jedan je od slučajeva nedoličnog postupanja policije prošle godine, tokom obavljanja pretresa širom Sidneja.

U većini slučajeva, policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretresala ljude na muzičkim festivalima, a ljudi koji su bili izloženi ovakvom tretmanu osećali su se poniženo i degradirano, piše u izveštaju.

Policija Novog Južnog Velsa rekla je da će razmotriti podatke ovog izveštaja.

U jednom slučaju iz januara 2019. godine, policija je do gole kože skinula dve devojke ispred kazina u Sidneju, a od jedne je zatraženo da izvadi tampon.

Pregled incidenta pokazao je da policajac nije objasnio potrebu ovakvog zahteva, navodi se u izveštaju.

To je dovelo do preispitivanja drugih slučajeva, gde su uložene žalbe.

U drugom slučaju, izvođaču na festivalu Sikret Garden naređeno je da svuče donji veš i sagne se, pri čemu su mu se policajci podsmevali, navodi se u izveštaju.

Od jedne devojke je zatraženo da čučne i kašlje, pri čemu joj nije data odgovarajuća privatnost.

Proverom je utvrđeno da u mnogim slučajevima policajci ne znaju šta sve smeju da rade tokom pretresa. U avgustu prošle godine uveden je novi priručnik koji će policajcima dati uputstva.

U izveštaju se navodi i da su neki primeri pretresanja pokrenuli pitanja o ponašanju policije, kao i o lošoj komunikaciji i vođenju evidencije.

Po australijskom zakonu, policija može da izvrši pretres ukoliko za to postoji ozbiljan povod.

Takođe pretres ne sme biti napadan. Nije legalno pregledati delove genitalnog područja.

Kada se vrši pretres maloletnika, mora biti prisutan i roditelj ili staratelj, osim ako to neće sprečiti uništavanje dokaza.

Ali optužbe da su policajci agresivni tokom pretresa izazvale su kontroverze u javnosti.

Prošle godine, u jednom odvojenom istraživanju, od 14-godišnjeg dečaka policija je tražila da se skine do gole kože. Ovaj slučaj pretresa je jedan od 25 potencijalno spornih koji su se dogodili na muzičkom festivalu za mlađe od 18 godine.

Jedan policijac je rekao da su ovakvi pretresi neophodni, jer postoji zabrinutost zbog zloupotrebe droga, pošto je nekoliko mladih preminulo od predoziranja.

Ovo je pokrenulo polemiku i potrebu za alternativnim rešenjima - uvođenje brzih testova na drogu i kažnjavanje policijaca zbog neprimerenog postupanja, poput pretresanja do gole kože.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Australija: Policija u Sidneju naredila ženi da izvadi tampon tokom pretresa

Izvor: Radio 021, 22.Jul.2020

Podaci provere policijskog ponašanja posle pretresa, pokazali su da je bilo čak pet spornih situacija, zbog čega su oštećene strane zatražile službeno izvinjenje...Getty ImagesPonašanje policije tokom pretresanja na muzičkim festivalima od sada se kontroliše..Policija Sidneja zahtevala je od...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.