Atentat na Zorana Đinđića (2): Hrvatu pakovali ubistvo premijera

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2013, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentat na Zorana Đinđića (2): Hrvatu pakovali ubistvo premijera

Ključni momenat u razbijanju zavere oko atentata na premijera Zorana Đinđića bilo je objavljivanje fotografija pripadnika zemunskog klana na televiziji. Tako kažu Boro Banjac i Mile Novaković, policijski načelnici koji su vodili istragu ubistva premijera i koji su razotkrili, a potom i pohapsili članove zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije, čiji je plan bio da za zločin okrive Hrvatsku.

- Da smo samo dan zakasnili s objavljivanjem fotografija zemunaca, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi se stvar okrenula u potpuno drugom pravcu i ko zna šta bi bilo. Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević Šiptar su planirali preuzimanje vlasti. Možda bi se sutradan po atentatu pojavio neko ko bi "rešio" slučaj i znao ko je ubio Đinđića - kažu njih dvojica.

Iz saslušanja uhapšenih učesnika atentata kasnije se otkrilo da je plan Legije bio da krivicu skrene na drugu stranu - na Hrvatsku.

- Pre atentata doveli su čoveka iz Hrvatske, u pitanju je kriminalac Ivan - Ico Mateković. Njega su sačekali na prelazu Batrovci, a čim je prašao granicu, na parkingu ga je čekao Legija u službenim kolima. Doveli su ga u Beograd i odveli u streljanu na Topčideru - odakle su prethodno sve isterali - da gađa iz puške. Pretpostavljamo da je on doveden da se okrivi za ubistvo - kaže Banjac.

Mateković je proveo dan u Beogradu, a onda odveden u Bačku Palanku, gde je spavao u hotelu.

- Čim je ubijen Đinđić, počela je da se pušta priča, a i do nas je došla informacija, kako je tu bio neki čovek iz Hrvatske, da je "upucavao pušku" i da je to ubica. Plan je pretpostavljamo da ubrzo po ubistvu Legija izađe u javnost, kaže kako je rešio ubistvo i plasira priču da je taj Hrvat ubio premijera i tu bi bio kraj priče. Legija bi ispao heroj, a on i Spasojević bi preuzeli vlast. To je propalo, pa je Legija Matekovića posle pustio da se vrati u Hrvatsku - dodaje Banjac.

Kako dodaju naši sagovovrnici, ovaj scenarijo sprečen je upravo objavljivanjem fotografija zemunaca. Fotografije koje su izašle u javnost samo nekoliko sati po ubistvu zbunile su mnoge, postavljajući pitanje kako je policija tako brzo zna ko su atentatori.

- Nismo mi sa sigurnošću znali da su zemunci ubice. Išli smo na blef. Oni su bili jedina moguća opcija jer niko drugi nije imao toliko snage, para i interesa da ubije premijera. Ne treba zaboraviti da je Ljubiša Buha Čume samo tri dana ranije potpisao svoju izjavu kojom ih je teretio za ubistva i otmice.

- Mi smo već obrađivali zemunce, tako da smo imali njihove fotografije. Od 10 objavljenih slika, ni za jedno ime nismo pogrešili, svi su učestvovali. Na kraju krajeva, i da se pokazalo da nisu ubice, mi smo imali za njih optužbe za toliko otmica i ubistava, da su svakako trebali ići u zatvor. Da smo odmah znali ko su sve ubice, na poternicu bi onda stavili i ljude iz JSO, BIA i policije, za koje se kasnije dokazalo da su učestvovali u atentatu - kaže Novaković.

Tri dana pred atentat Ljubiša Buha Čume, bivši partner Legije i Šiptara, dao je izjavu u Bratislavi specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću, sa kojim su bili Novaković i Rodobljub Milović, sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

- Čumeta su prethodno pokušali da diskredituju zemunci i Legija tako što su oružje i drogu koju su odneli iz Policijske stanice Stari Grad 5. oktobra postavili u Čumetov tržni centar Kotobanja u Surčinu. Onda su njihovi ljudi iz policije kao našli taj plen. Kad je to video, Čume preko Vladimira - Bebe Popovića počinje da zove novinare, sve žive i počinje priču da je Legija vrhunac celog tog kriminala u Srbiji - kaže Novaković.

Milorad Ulemek Legija je pred atentat vršio pritisak na pripadnike Jedinice za specijalne operacije pričama da će premijer Zoran Đinđić sve da ih preda Haškom tribunalu.

- Prilikom pobune JSO 2001. godine, zbog hapšenja braće Banović, postavljen je i tajni uslov da se prekine protest ako se članovi zemunskog klana puste iz pritvora u Centralnom zatvoru, u kome su bili zbog otmice Miroslava Miškovića - kaže Novaković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je Đinđić mogao ostati živ?

Izvor: B92, 11.Mar.2013

Beograd -- Mile Novaković, bivši načelnik POSKOK-a, kaže da je Legija bio mozak otmica "zemunskog klana" i da policija nije mogla mnogo toga da uradi pre ubistva Đinđića...On je vodio istragu o ubistvu premijera i autor je knjige "Otmice zemunskog klana", a u Kažiprstu B92 govorio je o atmosferi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.