Asocijacija medija: Povećanje stope PDV ugroziće štampana glasila

Izvor: Kurir, 14.Okt.2013, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asocijacija medija: Povećanje stope PDV ugroziće štampana glasila

Zalažemo za dodatno smanjivanje posebne stope PDV za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogobrojnim evropskim državama, saopštila Asocijacija

BEOGRAD - Upravni odbor Asocijacije medija izražava veliku zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, koje će ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom, saopštila je Asocijacija.

"Asocijacija medija se zalaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dodatno smanjivanje posebne stope PDV za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogobrojnim evropskim državama, koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori sa teškom  krizom i održi korak sa novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima. Prema izričitom stavu Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), čija je članica i Asocijacija medija, neophodno je drastično smanjenje stope PDV za štampane medije, uključujući i novinske agencije i digitalna izdanja.Imajući u vidu predstojeći početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Asocijacija medija napominje da sistem PDV za štampane medije, upravo na inicijativu ENPA, trenutno prolazi kroz detaljnu evaluaciju u okviru Evropske komisije", poručuje se i upozorava da se štampani mediji suočavaju sa brojnim problemima.

"Posle nedavnih ekonomskih mera, koje Asocijacija medija u osnovi podržava, još je neizvesno da li je namera Vlade Srbije da posebnu stopu PDV za štampane medije poveća sa osam na 10 odsto ili sa osam na 20 odsto.U uslovima pada tiraža dnevnih novina i reklamnih budžeta za više od 25 odsto u ovoj godini u odnosu na prethodnu, eventualno povećanje stope PDV sa osam na 20 odsto uništilo bi industriju štampanih medija u Srbiji", ukazuje Upravni odbor Asocijacije medija.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"Smanjiti PDV za štampane medije"

Izvor: B92, 14.Okt.2013

Beograd -- Asocijacija medija zalaže se za dodatno smanjivanje posebne stope PDV-a za štampane medije...Upravni odbor Asocijacije medija izrazio je zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, navodeći da će to ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.