Asocijacija NKSS: Osuditi Ministarstvo kulture, novi ministar treba da bude kompetentan

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2020, 14:40

Asocijacija NKSS: Osuditi Ministarstvo kulture, novi ministar treba da bude kompetentan

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) danas je zatražila javnu osudu stavova aktuelnog ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i njegovog kabineta, i zahtevala da se u novom sastavu Vlade Srbije "vodi računa o kompetentnosti kandidata te o njihovoj stručnosti u polju kulture".

Ta asocijacija je povodom saopštenja ministarstva, u kom je NKSS nazvana "autošovinističkim" udruženjem, "iskošene pažnje", "parapolitičkom i kvazikulturnom organizacijom" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vođenom "patološkim jednoumljem", ocenila da je državni organ "još jednom je demonstrirano elementarno nepoznavanje značenja prava na umetničku slobodu i izražavanje".

U saopštenju je ukazano i da na čelnim pozicijama moraju biti stručnjaci iz polja koji drže do svoje profesije i profesionalne etike, koji će "zaustaviti ovako rapidno urušavanje jednog od stubova našeg društva".

"Postavljate pitanje da li bi Asocijacija NKSS jednako ustala u odbranu umetničkih sloboda i da je autor crteža 'Kenjkavac' prikazao našu decu sa sekirom u glavi. To jesu naša deca. Dalje se pitate gde je granica umetničke slobode. Umetnička sloboda nema granicu dokle god ne ugrožava prava drugih, upravo zato se naziva slobodom", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je crtež na koji se poziva ministarstvo nastao devedesetih godina prošlog veka i kao metafora vremena daje komentar na tadašnje stanje u društvu.

"Ukoliko nemate kompetencije da razumete pojam umetničkih sloboda, ili ne poznajete aparaturu tumačenja i analize umetničkog dela, te dalje ne poznajete, čak ni površno, istoriju umetnosti, bilo bi mudro posavetovati se sa stručnjacima pre nego se odlučite za javnu ocenu određenog umetničkog dela ili umetničke izložbe", navodi se u saopštenju.

Prethodno je Ministarstvo kulture, nakon napada na izložbu alternativnog stripa u Galeriji "Stara kapetanija", izdalo saopštenje u kom je osudilo nasilničko ponašanje, ali i sadržaj izložbe zbog "afirmisanja skarednih i nemoralnih sadržaja".

Asocijacija NKSS i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) ocenili su da je to bilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije", odnosno da je "ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost".

Ministarstvo je, u odgovoru na te navode, udruženja pozvala da se "posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz", odnosno pitanju "gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.