Artičoka reguliše holesterol i podstiče sagorevanje masti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artičoka reguliše holesterol i podstiče sagorevanje masti

Još od antičkih vremena artičoku smatraju najplemenitijom biljkom jer ima zaista impresivna svojstva. Jedino dojilje treba da je izbegavaju, kao i osobe osetljivog želuca.

Artičoku je možda teže pronaći, ali se vredi potruditi, jer je nutricionisti smatraju najplemenitijom biljkom, koja gotovo da se nije promenila od antičkog vremena.

Ona je prava delikatesna, dijetalna i vitaminima i mineralima bogata biljka. Sadrži najviše mangana, kalijuma, fosfora, kalcijuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << natrijuma, sumpora i magnezijuma, dok među vitaminima prednjače vitamin C, provitamin A i vitamini B grupe. Za njen pomalo opor i gorak ukus zaslužna je taninska kiselina. Od artičoke se koristi samo cvet koji se nalazi na vrhu zelene stabljike sa lišćem. Ima malu energetsku vrednost i gotovo zanemarljive količine masnoće i belančevina.

Kada je reč o lekovitosti, artičoka je važna jer reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masti, poboljšava varenje i rasterećuje jetru zaduženu za pročišćavanje krvi. Podstiče i rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količine uree u krvi. Korisna je i dijabetičarima, jer je siromašna šećerom.

Artičoku jedino treba da izbegavaju dojilje, jer nepovoljno utiče na lučenje mleka, ali i osobe osetljivog želuca, sa oštećenjem jetre ili bubrega.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.