Arheologija, istorija i Egipat: Zlatni grad, star 3.000 godina, otkriva kako su živeli faraoni

Izvor: B92, 11.Apr.2021, 12:33

Arheologija, istorija i Egipat: "Zlatni grad", star 3.000 godina, otkriva kako su živeli faraoni

Grad u blizini Luksora proglašen je jednim od najvažnijih arheoloških otkrića još od Tutankamonove grobnice.

Otkriće 3.000 godina starog grada u Egiptu, koji je bio prekriven naslagama peska, proglašen je jednim od najvažnijih arheoloških nalaza još od Tutankamonove grobnice.

Poznati egiptolog Zahi Havas objavio je u četvrtak otkriće "izgubljenog zlatnog grada" u blizini Luksora.

Rekao je da je pronalazak najveći drevni grad, poznat kao Aton, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do sada otkriven u Egiptu.

Otkriven je za nekoliko nedelja od iskopavanja koje su počele u septembru 2020. godine.

Iskopavanjem je otkriven veliki broj vrednih arheoloških predmeta, kao što su nakit, keramika u boji, amuleti od buba skarabeja i cigle od blata sa pečatima Amenhotepa Trećeg.

Tim je započeo iskopavanja na zapadnoj obali Luksora u blizini Doline kraljeva, oko 500 kilometara južno od glavnog grada Kaira.

"Za nekoliko nedelja, na veliko iznenađenje tima, formacije od opeke od blata počele su da se pojavljuju svuda", rekao je dr Havas.

"Ono što smo otkrili bilo je mesto velikog grada u dobrom očuvanom stanju, sa gotovo kompletnim zidovima i sa sobama ispunjenim alatima za svakodnevni život".

Sedam meseci posle početka kopanja, otkriveno je nekoliko područja ili naselja, a postoje tragovi pekare, administrativnih i stambenih objekata.

"Mnoge strane ekspedicije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle", rekao je dr Havas, bivši ministar za antikvitete.

Rekao je da su na tom mestu u toku dalji arheološki radovi i da njegov tim "očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom".

Egipat nastoji da promoviše vlastito drevno nasleđe kako bi oživeo turistički sektor, koji je poslednjih godina bio uzdrman zbog političkih turbulencija i poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa.

Prošle nedelje, kroz Kairo je prošla istorijska povorka sa ostacima drevnih vladara zemlje.

U raskošnom spektaklu viđene su 22 mumije - 18 kraljeva i četiri kraljice - prenete iz neoklasičnog egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije udaljen oko pnjt kilometara.

Amenhotep Treći i njegova supruga kraljica Tija bili su među mumijama premeštenim u novi muzej.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KAKO SU ŽIVELI FARAONI U "ZLATNOM GRADU" EGIPTA: Star 3.000 godina, imao 18 kraljeva, pekare i administraciju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2021

"Zlatni grad" je najvažnije arheološko otkriće još od Tutankamanove grobnice..Otkriće 3.000 godina starog grada u Egiptu, koji je bio prekriven naslagama peska, proglašen je jednim od najvažnijih arheoloških nalaza još od Tutankamonove grobnice...Poznati egiptolog Zahi Havas objavio je u četvrtak...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.