Apsurdna presuda u Rusiji; pet godina zatvora zbog video igre

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 15:20

Apsurdna presuda u Rusiji; pet godina zatvora zbog video igre

Tinejdžer u Rusiji je osuđen na pet godina zatvora jer je planirao dići u vazduh virtualnu zgradu ruske sigurnosne službe FSB u igri Minecraft

Nadrealna presuda je donesena zahvaljujući zakonu donesenom pod ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, po kojem i maloletni Rusi mogu završiti iza rešetaka zbog kontroverznih optužbi za terorizam.

Vojni sud u Sibiru osudio je 16-godišnjeg Nikitu Uvarova na pet godina zatvora u kaznenoj koloniji zbog optužbi za "treniranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorističkih aktivnosti", objavio je na aplikaciji Telegram borac za ljudska prava Pavel Čikov. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata. Još dvoj optuženih u istom procesu dobo je uslovne kazne jer su sarađivali s istražiteljima, dodao je Čikov. Uvarov i još dva tinejdžera iz sibirskog grada Kanska uhapšeni su u leto 2020. godine jer su delili letke podrške moskovskom matematičaru i aktivistu kojem se sudilo za vandalizam. Tri mladića su letke stavila i na zgradu lokalnog FSB-a, ruske moćne sigurnosne agencije koja je naslednik zloglasnog sovjetskog KGB-a. Policija im je oduzela mobilne telefone pa su objavili da su na njima našli planove za dizanje u vazduh zgrade FSB-a koji su napravili u popularnoj igri Minecraft. Prema tvrdnjama policije, tinejdžeri su pokušavali da nauče kako da naprave improvizirane eksplozivne naprave te su vežbali kako da ih aktiviraju u napuštenim zgradama. Tinejdžeri su najpre bili optuženi za još ozbiljniji čin odnosno "saučešništvo u radu terorističke organizacije", ali ta optužba je pala zbog nedostatka dokaza. Kako javljaju ruske novine Novaja Gazeta, Uvarov je u sudnici tvrdio da su istražitelji vršili pritisak na njega tokom istrage te je izjavio da nije planirao da digne bilo šta u vazduh. Tvrdio je da nije kriv, pa dodao da, ako ga osude na zatvor, će kaznu odslužili "s čistom savešću i dostojanstveno". "Poslednji put u ovoj sudnici želim da kažem: Ja nisam terorist", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.