Apel za pomoć: Deci sa posebnim potrebama nedostaje 78.000 dinara za rehabilitaciju

Izvor: S media, 16.Maj.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel za pomoć: Deci sa posebnim potrebama nedostaje 78.000 dinara za rehabilitaciju

Da bi 30 mališana sa posebnim potrebama otputovalo na rehabilitaciju na Kopanik početkom juna, nedostaje 78.000 dinara. Iz humanitarne organizacije „Prijatelj u nevolji“ apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu ovoj deci, shodno svojim mogućnostima.

Humanitarna organizacija „Prijatelj u nevolji“ stala je iza projekta rehabilitacije 30 mališana koji su rođeni kao deca sa posebnim potrebama. Namera organizatora je da ovi mališani 1. juna otputuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kopaonik, na posebnu rehabilitaciju koja bi trajala sedam dana. Uprkos vanrednim naporima zaposlenih, za odlazak na Kopaonik nedostaje još 78.000 dinara. Zahvaljujući dobroj volji donatora i humanih ljudi, do sada je prikupljen veći deo novca za odlazak dece na rehabilitaciju – 392.000 dinara.

Roditelj-negovatelj bez statusa

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj zakonom nije regulisan niti priznat status roditelja – negovatelja. Pokušaj da ova socijalna nepravda bude ispravljena predložen je prilikom usvajanja Zakona o socijalnoj zaštiti 2011. godine, ali je amandman odbijen u Skupštini Srbije. To znači da će oboleli i njihove porodice i nadalje morati da se snalaze na razne načine.

-Obuhvatićemo decu kojima je ovaj program neophodan radi poboljšanja njihovog narušenog zdravstvenog stanja, a čije porodice usled lošeg socijalno statusa to svom detetu kojem je rehabilitacija neophodna , na žalost ne mogu da priušte – kaže za S media portal Tanja Štaljonić, predsednik organizacije „Prijatelj u nevolji“.

Ona naglašava da očekuje odziv ljudi dobre volje i onih koji su u mogućnosti da podrže ovu akciju, i na taj način pomognu deci čije se detinjstvo i te kako razlikuje od detinjstva njihovih vršnjaka.

-Svaka porodica koja ima dete sa smetnjama u razvoju, mora da se prilagodi potrebama teškog stanja svog deteta. Zdravstvena stanja ovakve dece su takva da zahtevaju celodnevnu pažnju bar jednog roditelja – podseća Štaljonić.

Kako možete da pomognete

Ukoliko želite da date svoj doprinos u humanitarnoj akciji za pomoć deci sa posebnim potrebama, to možete da učinite posetom stranici www.prijateljunevolji.rs, gde ćete pronaći bliže informacije o načinu uplate.

Prema njenim rečima, takve porodice obično spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, zbog nemogućnošću da jedan od roditelja privređuje.

Organizacija “Prijatelj u nevolji“ u poslednje dve godine organizovala je više humanitarnih akcija za pomoć deci i osobama sa smetnjama u razvoju, bolesnoj deci koja čekaju na teške operacije, deci bez roditeljskog staranja kao i drugim licima koja se nalaze u teškim životnim situacijama.

S media

FOTO: prijateljunevolji.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.