Antonio Tajani novi predsednik Evropskog parlamenta

Izvor: B92, 17.Jan.2017, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonio Tajani novi predsednik Evropskog parlamenta

Strazbur -- Italijanski konzervativni političar Antonio Tajani izabran je posle četiri kruga glasanja za novog predsednika Evropskog parlamenta.

Evropski zvaničnici su rekli da je Tajani (63) obezbedio 351 glas, dok je njegov zemljak, kandidat levog centra, socijaldemokrata Đani Pitela osvojio 282 glasa, prenosi Rojters.

Posle Donalda Tuska koji je na čelu Evropskog saveta, i Žan-Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, Tajani, inače bivši portparol nekadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << italijanskog premijera Silvija Berluskonija, biće treći demohrišćanin koji će obavljati jednu od tri najviše pozicije u EU.

Tajani, koji će naslediti Martina Šulca, vodio je od prvog kruga glasanja, posle koalicionog dogovora sa liberalima.

Predstavljajući kandidaturu on je rekao da veruje u Evropu, ali da je Evropi potrebna promena.

"Treba nam predsednik, ne premijer, predsednik s iskustvom i hteo bih da vam na raspolaganje stavim moje 23-godišnje iskustvo", rekao je Tajani.

On se kandidovao ispred Evropske narodne partije desnog centra - najveće grupe u skupštini od 751 mesta, pa je stoga njegova pobeda mogla da se očekuje.

Tajani ima solidno iskustvo - bio je komesar EU za saobraćaj od 2008. do 2010, a potom komesar za industriju 2010-2014. To mu je pomoglo da "iznutra" sagleda rad Evropske komisije.

U EP Tajani ulazi 1994, a te godine je postao i osnivački član partije Forca Italija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, a kasnije je bio njegov portparol.

Agencija AFP ocenjuje da se EP suočava sa burnim izborima posle sloma koalicije proevropskih partija u vreme kada se krizom pogođena EU suočava sa talasom evroskeptičnog populizma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO JE NOVI PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Antonio Tajani izabran posle četiri kruga glasanja!

Izvor: Kurir, 17.Jan.2017

...Evropski zvaničnici su rekli da je Tajani (63) obezbedio 351 glas, dok je njegov zemljak, kandidat levog centra, socijaldemokrata Đani Pitela osvojio 282 glasa, prenosi Rojters

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.