Anita Balaž bez aparata za veštačko disanje

Izvor: Večernje novosti, 29.Nov.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anita Balaž bez aparata za veštačko disanje

BEOGRAD - Anita Balaž (12), kojoj je pre dva dana urađena kateterizacija srca na AKH klinici u Beču, danas bi trebalo da bude skinuta sa aparata za disanje, dok se transplantacija srca očekuje za tri meseca, kada joj se oporave pluća, izjavio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić.Prema Đukićevim rečima Anita je uspešno operisana i njeno stanje je stabilno."Veoma je značajno da će biti skinuta sa aparata za veštačko disanje najverovatnije danas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Treba tri meseca da protekne da se smanji pritisak u plućnoj arteriji kako bi se izbegla kombinovana transplantacija i pluća i srca, odnosno da Anita dobije šansu samo da joj se transplantira srce, jer to ima bolje izglede za postoperativni tok i kvalitet života", objasnio je Đukić.On je dodao da se sa Anitom u Beču, osim profesora Andresa Cukermana, nalazi i doktor Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete, kao i njena majka, a da će on lično otići u Austriju naredne nedelje."Otići ću tamo najverovatnije u četvrtak, da je obiđem i da se dogovorimo o planovima za dalje lečenje sa profesorom Cukermanom", rekao ja Đukić.Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca i čije lečenje u potpunosti preuzima Republički fond za zdravstveno osiguranje. Do sada su za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Aniti Balaž uspešno ugrađena srčana pumpa

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2013, 17:11

Anita Balaž (12) je u četrvrtak ujutru uspešno operisana na AKH klinici u Beču, kada joj je ugrađena mehanička srčana pumpa. Ona se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi i postoperativni tok teče bez komplikacija. ..„Anita se polako budi i reaguje na instrukcije osoblja. Očekuje se da će na...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.