Anders Celzijus − tvorac Celzijusove skale

Izvor: Studnel.com, 27.Nov.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anders Celzijus − tvorac Celzijusove skale

Celzijus je rođen je Upsali, u Švedskoj u porodici naučnika. Naime, njegov otac Nilz Celzijus bio je profesor astronomije, a deda Magnus Celzijus matematičar, pa ne čudi što je i Anders pošao njihovim stopama. Nakon završenog fakulteta počinje da radi kao profesor astronomije na Univerzitetu u Upsali. Celzijus se najviše bavio proučavanjem polarne svetlosti i prvi je istakao da ona ima veze sa promenama u magnetnom polju Zemlje. Nakon trogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << proputovanja po Evropi, vraća se u Upsalu i tamo otvara jednu od najmodernijih opservatorija koje je Evropa tada imala.
Celzijusovu temperaturnu skalu izumeo je 1742. godine uzevši 0° za tačku ključanja vode, a 100° za tačku topljenja leda. Pet godina kasnije, njegove kolege sa Univerziteta preokrenule su ovu skalu i ona dobija današnji oblik, gde 0° označava tačku topljenja leda, a 100° tačku ključanja vode. Za ogroman doprinos polju koje je proučavao, 1725. godine Celzijus biva proglašen za sekretara Kraljevskog društva nauke u Upsali. Na ovom mestu ostaje sve do smrti 25. aprila 1744. godine. U znak zahvalnosti, danas se jedan od kratera na Mesecu zove po njemu.
Izvori: arhiva.unilib.rs, dnevno.rs.

na danasnji dananders celzijuscelzijusova skalabiografijanaucnik

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.