Amfilohije: Svima kojima je stalo do mira, povucite zakon

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Svima kojima je stalo do mira, povucite zakon

Podgorica -- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio da bi bilo najbolje da se sporni zakon o veroispovesti povuče.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori uporno drži vrata otvorena za stručan, transparentan i sveobuhvatan dijalog zasnovan na pozitivnom iskustvu savremenih, sekularnih država u Evropi i svetu, čuvajući princip jednakosti i ravnopravnosti, a sve što tražimo za sebe tražimo i za druge, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o predloženom zakonu o veroispovesti u toj zemlji, mitropolit je za podgorički Dan rekao da taj predlog ima mnogo nedostataka i da bi jedino ispravno rešenje za sve kojima je stalo do budućnosti, mira, stabilnosti i međureligijskog sklada i bratskog suživota u Crnoj Gori da se on, ovakav kakav je, povuče iz procedure.

"Ovako opasan, nedobronameran i zlonamerno pripremljen zakon ne zaslužuje da se o njemu diskutuje i raspravlja u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori, u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije i sa najvišim medjunarodnim standardima”, kazao je mitropolit.

On je dodao da moderna i savremena država ima ulogu i obavezu da garantuje mir, vladavinu prava, da štiti imovinu svih, da jemči pravednost među ljudima i da svi građani u takvoj državi imaju osećanje prosperiteta i sigurnosti.

Kod nas se događa drugačije: državna vlast, koja treba da garantuje mir, upravo svojim činjenjem proizvodi konflikt. Čini s da je iz te potrebe da se građani drže u stalnoj napetosti nastao i ovaj zakon. U njegovoj pripremi nije ispoštovan nijedan evropski, demokratski princip", rekao je.

Na prvom mestu, ističe mitropolit, ovaj Predlog zakona je donesen bez neophodnog dijaloga.

"Zemlje Evropske unije, kojoj teži Crna Gora, imaju pisane obaveze u Amsterdamskom ugovoru i u drugim aktima da sa crkvama i verskim zajednicama vode javni, transparentni i suštinski dijalog o svim pitanjima od javnog društvenog interesa, a kamoli o pitanju verskog zakonodavstva, što je bila i osnovna preporuka Venecijanske komisije”, naveo je Amfilohije.

On je ukazao da ovaj zakon obiluje mnogim pravnim presedanima, koji imaju za posledicu i kršenje Ustava, kao najvišeg pravnog akta jedne države. "Kao takav diskriminatorski naišao je na jednu širu osudu, ne samo Pravoslavne crkve, već i pripadnika drugih crkava i verskih zajednica, poslanika i brojnih ličnosti i organizacija iz javnog i društvenog života Crne Gore, pa čak i mnogih gradjana koji glasaju za partije na vlasti", rekao je.

Podseti je da pomesne pravoslavne crkve, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom i Ruskom pravoslavnom crkvom, svojim zvaničnim stavom prepoznale su ovaj zakon kao diskriminatorski i antipravoslavni.

"Čak je i Sveta Stolica iznela jasan stav da Zakon donet bez dijaloga i dogovora sa svim crkvama i verskim zajednicama neće biti prihvaćen", istakao je mitropolit Amfilohije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.