Amerikanci u Evropi 150 nuklearnih raketa: Polemika u Nemačkoj

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 14:23

Amerikanci u Evropi 150 nuklearnih raketa: Polemika u Nemačkoj

U najuticajnijoj članici EU, Nemačkoj, prošle nedelje se razvila neočekivana rasprava oko pitanja treba li ta zemlja još uvek biti dom nuklearnog oružja SAD.

Različita tumačenja u vladajućoj koaliciji još su jednom oživila rasprave o misterioznom pitanju: u kojim evropskim zemljama Sjedinjene Države uopšte drže nuklearno oružje i je li došlo vreme da se ona povuku.

"Nuklearno oružje na nemačkoj teritoriji ne povećava našu sigurnost, upravo suprotno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Došlo je vreme da Nemačka isključi mogućnost njegovog postavljanja u budućnosti", rekao je Rolf Micenih, šef parlamentarnog kluba Socijaldemokratske partije (SPD), jedne od dve vladajuće stranke u toj zemlji. Micenih je eksplicitno pozvao na smanjeno poverenje u američkog predsednika Donalda Trampa koji, po njemu, ne vidi to oružje samo kao sredstvo za odvraćanje.

Državna tajna svih upletenih Ova rasprava se razbuktala zato što Berlin nabavlja nove borbene zrakoplove kako bi zamijenio trenutačnu zastarjelu flotu. Ministarstvo odbrane planira da kupi F-18 avione koje izrađuje američki Boing, a koji mogu nositi nuklearno oružje. Deo nemačke levice misli da kod kupnje novih aviona to nije potrebno uzimati u obzir. Iako ne dele svi u SPD-u to mišljenje, Saskia Esken, jedna od dvoje predsednika stranke podržala je svog šefa parlamentarnog kluba Miceniha. "Ko god misli da su glasnost i perestrojku omogućila zapadna nuklearna sredstva odvraćanja, nešto je propustio. Atomsko oružje na nemačkom tlu, na nemačkim avionima nije ni cilj za sebe, ni poželjno, a da ne govorim koliko je skupo", napisala je na Twitteru Esken. Međutim, SPD-ov partner u nemačkoj vladi, Hršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel misli potpuno suprotno: stranka je uverena da je NATO-ov zaštitni štit koji Nemačkoj pruža nuklearno oružje ključ snažne vlasti. Isto tako misli i liberalna stranka FDP. "Naivno je misliti da bi Nemačka imala jednak uticaj na nuklearnu strategiju NATO-a da se nuklearno oružje povuče", rekla je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, FDP-ova političarka zadužena za odbrambene politike.

Američki portal Politiko zaključio je da bi eventualna buduća leva vlada, koju bi sačinjavale SPD, Zeleni i Levica, gotovo sigurno mogla promeniti politiku Nemačke i tražiti povlačenje nuklearnog oružja iz te zemlje. Nije Nemačka jedina zemlja u Evropi u kojoj je raspoređeno američko nuklearno oružje. Koje su još države na Starom kontinentu dom tih razornih bombi, kao i gde se tačno ona nalaze, pitanja su koja se tretiraju kao prvoklasna državna tajna, ne samo Vašingtona nego i svih savezničkih zemalja NATO-a. Jedini su izuzetak Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo koje više od pola veka poseduju nuklearno oružje, i to svoje, a ne američko. Tek je sredinom prošle godine procurio popis zemalja, kao i vojnih baza, u Evropi u kojima se nalazi američko oružje. U dokumentu koji je slučajno u aprilu 2019. objavio Odbor za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a, a zatim su ga u julu objavile belgijske novine De Morgen pa globalno uticajni mediji poput američkog Vaington Posta i britanskog Independenta, nuklearno se oružje u Evropi nalazi u šest američkih i evropskih vojnih baza, i to u pet zemalja. Oko 150 komada tog oružja smešteno je u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.