Američki špijun koji je Sovjetima odavao informacije o atomskoj bombi i izvukao se

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki špijun koji je Sovjetima odavao informacije o atomskoj bombi i izvukao se

Teodor Hol je radio na tajnom američkom projektu.

Sovjetski Savez je 29. avgusta 1949. godine zvanično postao druga "nuklearna sila", nakon što je detonirana plutonijumska bomba poznata kao RDS-1.

Proba je iznenadila vlade Zapadnih zemalja - dokumentacija američke tajne služne pokazuju da su CIA agenti smatrali su da je malo verovatno da će Sovjeti uspeti da proizvedu nuklearnu bombu pre 1953. godine.

Uspehu Moskve doprineo je američki naučnik Teodor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hol u tajnosti doturajući informacije Sovjetima.

Nije slučajno RDS-1 umnogome ličio na "Debeljka", američku plutonijumsku bombu detoniranu iznad japanskog grada Nagasakija 9. avgusta 1945. godine.

Opširni obaveštajni podaci o dizajnu bombe bili su prosleđeni Sovjetima iz srca projekta Menhetn, što je bilo šifrovano ime za program atomskog oružja koji je predvodio Vašington u saradnji sa Velikom Britanijom i Kanadom.

Tajnost je bila od ključne važnosti.

"Za projekat Menhetn verovatno nije znalo više od nekoliko desetina ljudi u čitavoj zemlji", objavljeno je u časopisu Lajf 1945. godine.

Jedan od njih bio je Teodor Hol.

Međutim, ono što američki zvaničnici nisu znali jeste da je mladi fizičar već regrutovan.

Hol je bio član marksističke studentske organizacije na Harvardu. Cimer mu je je bio Savil Saks, sin ruskih imigranta i vatreni komunista, takođe rođen i odrastao u Njujorku.

Hol je tvrdio da bi razvojem nuklearnog naoružanja Sovjetskog Saveza bilo izjednačeno stanje na terenu - što bi služilo kao faktor odvraćanja od upotrebe oružja.

"Sovjetski Savez u ono vreme nije bio neprijatelj, već američki saveznik", rekao je Hol.

"Sovjetski narod se borio herojski protiv nacista, platio ogromnu cenu u ljudskim životima, a to je vrlo verovatno spaslo Zapadne saveznike od poraza."

Sovjeti su ga nazvali "Mladić", a on je nastavio da dotura Moskvi konkretne tehnološke informacije, naročito o radu na novom metodu za detoniranje bombi napravljenih od plutonijuma - imploziji.

Bomba koju su Sjedinjene Države bacile na Nagasaki, bila je zasnovana na plutonijumu, za razliku od uranijumske koja je pala na Hirošimu.

SAD i Sovjetski Savez su se borili protiv istih neprijatelja u Drugom svetskom ratu, ali to nije sprečilo Moskvu i Vašington da špijuniraju jedni druge.

Nije ih imenovao nijedan drugi optuženi špijun. Prismotra nije dovela ni do kakvih znakova špijunaže - Hol je praktično bio neaktivan posle projekta Menhetn.

Postojali su moskovski telegrami koji su mogli da se upotrebe kao dokaz, ali američke vlasti nisu želele da ih iskoriste na sudu, jer bi tako javno obelodanili da su uspeli da dešifruju sovjetske poruke.

"Čak se tvrdi da sam 'izmenio tok istorije'", rekao je Hol novinarima Njujork tajmsa.

"Možda bi tok istorije, da nije izmenjen, doveo do nukelarnog rata u poslednjih 50 godina - na primer, bomba je mogla biti bačena na Kinu 1949. ili ranih pedesetih."

"E, pa ako sam pomogao da se to spreči, prihvatam tu optužbu", rekao je Hol.

Od Hirošime i Nagasakija pre 74 godine nije bilo drugih nuklearnih napada, a Teodor Hol je otišao u grob verujući da je imao udela u tome.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

PLEASE DO NOT DELETE - TRACKER FOR [49420555]

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki špijun koji je Sovjetima odavao informacije o atomskoj bombi i izvukao se

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2019

Teodor Hol je radio na tajnom američkom projektu...Los Alamos National Laboratory HandoutTeodor Hol bio je najmlađi naučnik koji je radio na čuvenom Projektu Menhetn - pravljenju atomske bombe..Sovjetski Savez je 29. avgusta 1949. godine zvanično postao druga „nuklearna sila", nakon što je detonirana...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.