Američki razarač krenuo prema Crnom moru

Izvor: B92, 19.Feb.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki razarač krenuo prema Crnom moru

Američki razarač "Donald Kuk" ušao je u Dardanele i počeo svoj put prema Crnom moru, saopšteno je iz pres-službe američke 6. flote.

Kretanje američkog broda prati brod "Pjetlivi" ruske crnomorske flote, prenosi TAS.

"Razarač 'Donald Kuk' započeo je svoj put kroz moreuz Dardaneli, prema Crnom moru, kako bi sproveo pomorske bezbednosne operacije i pojačao regionalnu pomorsku stabilnost, kao i spremnost i mornaričke sposobnosti zajedno sa NATO partnrerima i saveznicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu", saopšteno je iz pres-službe.

TAS navodi da tačna krajnja destinacija razarača još nije poznata.

"Donald Kuk" je drugi američki ratni brod koji će uploviti u Crno more od početka februara.

Pre njega, desantni brod "Fort Mekhenri" je prevezao marince u Gruziju.

Razarač "Donald Kuk" dospeo je u centar pažnje javnosti 2014. godine kada ga je u brišućem letu preleteo ruski suhoj Su-24, posle čega je pokrenuta lavina spekulacija šta se tom prilikom dogodilo.

Prema ruskoj verziji, avion je bio opremljen uređajem za elektronske protivmere "HibinI", koji je navodno potpuno onemogućio rad elektronske opreme na razaraču.

Pentagon je, posle ovog događaja, oštro protestovao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.