Američki razač uplovio u Južno kinesko more; Nasilan potez

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki razač uplovio u Južno kinesko more; "Nasilan potez"

Ratni brod Američke mornarice uplovio je u sredu u more nadomak dva ostrva oko kojih se Kina spori sa susedima u okviru operacije "Sloboda plovidbe".

"Razarač je doplovio 22 kilometra od ostrva Vatreni krst i Nestašni greben kako bi se suprotstavio Kini i njenim teritorijalnim pretenzijama, kao i da sačuva pristup pomorskim putevima poštujući međunarodne zakone", navodi se u saopštenju Mornarice, prenosi Indeks.

SAD već duže vreme optužuju Kinu za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnih objekata na ovim ostrvima, a iz Mornarice navode da je brod uplovio uz kinesku pratnju, te da je njihova interakcija bila profesionalna i sigurna.

Portparol Vojske Kine Li nazvao je američku operaciju "nasilnim potezom koji narušava mir i stabilnost u Južnom kineskom moru".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.