Američki obaveštajac: Ratni bubnjevi opet na Balkanu

Izvor: B92, 26.Jan.2017, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki obaveštajac: Ratni bubnjevi opet na Balkanu

Deceniju i po posle rata na prostoru bivše Jugoslavije, na Balkanu ponovo zvecka oružje.

Deceniju i po posle velikog truda i vremena koje su zapadni špijuni, vojnici i diplomate uložili u postizanje i očuvanje mira, privremena rešenja su počela da se raspadaju, a rat ponovo preti da se vrati na nestabilni Balkan, kaže američki stručnjak za bezbednost i bivši obaveštajac Džon Šindler.

U tekstu "Prva spoljnopolitička kriza predsednika Trampa: Ponovo ratni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bubnjevi na Balkanu", objavljenom na sajtu Obzerver, Šindler piše o "političkom, ekonomskom i socijalnom slabljenju" Bosne i Hercegovine i "još goroj situaciji" na Kosovu.

Iako "čudan", Dejtonski sporazum nikada nije imao za cilj da bude nešto više od kratkoročnog rešenja, piše Šindler i dodaje da je Bosna, koja "već dve decenije hramlje kao polupropala država", i dalje "zaglavljena" s Dejtonskim sistemom kojim niko nije zadovoljan.

"Sada lideri Republike Srpske, posle višegodišnje frustracije, prete da će se potpuno povući iz Dejtonskog sporazuma. Njen predsednik Milorad Dodik, koji korumpirano vodi svoju paradržavu veći deo poslednje dve decenije, ne krije svoj nacionalizam koji ponovo oživljava", navodi se u tekstu i dodaje da ta pretnja nije više "prazna fantazija".

Šindler, bivši analitičar i kontraobaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije, ocenjuje da su razdražljivi odnosi Srba i vlasti u Sarajevu upravo isti problem koju je zemlju gurnuo u rat 1992.

"Dodikovi potezi zato pokazuju koliko je depresivno mali politički napredak ostvaren, uprkos više od dve decenije zapadne političke i vojne intervencije i milijardi dolara pomoći da bi se Bosna učinila manje sklonom bratoubilaštvu", ocenjuje Šindler i dodaje da Dodikovo dovođenje u pitanje Dejtona ohrabruje Moskva.

Govoreći o Kosovu, Šindler piše da su tenzije u porastu "zahvaljujući rastućim provokacijama" Srbije, koja se, kako navodi, bori za nezavisnost severa Kosova.

Šindler, inače specijalista za pitanja terorizma i špijunaže, navodi da neki Albanci govore o oživljavanju Oslobodilačke vojske Kosova i dodaje da, pošto se stotine muslimana s Kosova pridružilo Islamskoj državi, a sada se veterani džihada vraćaju kući, na Kosovu sada ima dobro naoružanih Albanaca "željnih rata".

Podsećajući na voz koji je Beograd poslao za Kosovsku Mitrovicu, Šindler ocenjuje da "teško da je slučajno" da je taj voz napravljen u Rusiji i dodaje da je prisustvo ruskih obaveštajnih službi u Srbiji "neuobičajeno veliko i primetno", kao i da je Moskva nedavno poklonila Beogradu moderno oružje, uključujući 60 oklopnih vozila i šest borbenih aviona "mig-29".

"Dolazak ruskih aviona, što se očekuje na proleće, učiniće Srbiju jedinom zemljom bivše Jugoslavije koja poseduje moderne borbene avione", navodi Šindler. Hrvatska, kako dodaje, ima oronule avione "mig-21", koji su starija generacija od "migova-29", a zbog godina nemara mnogi od tih aviona ne mogu da polete.

Po mišljenju Šindlera, najveću zabrinutost sada izaziva pretnja koju po Balkan sada predstavljaju špijunske igre Kremlja - špijunaža, subverzije, propaganda i terorizam.

"Ono što Putin želi na Balkanu, izgleda dovoljno jasno, naime politički haos koji će omesti Zapad. On će rado rizikovati lokalni rat da to postigne, pošto neće Rusi biti ti koji će najviše umirati. Politička rešenja koja je smislio NATO pre jedne generacije sve su krhkija, a Moskva planira da ubere svoju nagradu. Putin, kao i mnogi Rusi, vidi intervenciju Zapada u Bosni i na Kosovu kao uvredu za pravoslavni svet i planira da se osveti", piše Šindler.

Dok NATO raspoređuje trupe u Poljskoj i na Baltiku, Šindler smatra da bi Kremlj ove godine umesto toga mogao da testira odlučnost Alijanse "zveckanjem oružja" na Balkanu, gde su "države slabe, a zapadna kontrola izgleda klimava".

"SAD i evropski saveznici moraju hitno da smire jugoistočnu Evropu pre nego što njeni problemi izmaknu kontroli i pre nego što se masovno nasilje vrati u taj večno problematičan region", kaže Šindler.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.