Američki bombarderi mogu da izbegnu S-400 i granatiraju Sibir

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 11:05

"Američki bombarderi mogu da izbegnu S-400 i 'granatiraju' Sibir"

Strateški bombarderi B-52H "Stratofortres" američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju su da „napadnu“ Rusiju koristeći raketno naoružanje.

I to bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 "Trijumf", navodi ukrajinska konsultantska kompanija "Difens ekspres".

Na taj način je kompanija prokomentarisala nedavni let američkih letelica iznad Arktika u blizini granice sa Rusijom.

Prema navođenju „Difens ekspresa“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letelicu može da iznosi od 980 do preko 1200 kilometara. Portal podseća da ruski sistem S-400 ima domet detekcije meta 600 kilometara.

"To je dovoljno za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i delu Sibira", tvrdi "Difens ekspres".

U tekstu se ističe da se radi o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Severnog morskog puta koji obezbeđuje funkcionisanje čitavih regiona i značajan deo ekonomije zemlje.

„Ovo je već druga epizoda demonstracije sposobnosti američke strateške avijacije za Kremlj u podslednjih nekoliko dana“, smatra kompanija.

Ranije je "Difens ekspres" naveo da ukrajinske vlasti koriste zapadne svemirske letelice za praćenje aktivnosti Rusije na Krimu, prenosi Sputnjik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.