Ambasadorka Kam o jačanju malih zemalja na primeru Izraela

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Kam o jačanju malih zemalja na primeru Izraela

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je na predavanju na Institutu društvenih nauka u Beogradu da napredovanje Srbije vidi u iskorišćavanju svih kapaciteta i resursa koje poseduje.
Govoreći na temu "Kako male zemlje mogu da postanu snažne, slučaj Izraela", Alona Fišer Kam je navela da je potrebno da Srbija iskoristi sve svoje resurse.

Ambasadorka je ukazala na značaj geografije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i geopolitike kada je u pitanju moć jedne države.
Izrael je, kaže, primer države koja nema nikakve prirodne resurse, ali je determinišuća okolnost geopolitička situacija na Bliskom istoku.
Ističe i da je istorija jevrejskog naroda bila takva da Jevreji uvek budu proganjani, i naglasila je da to ne bi bio slučaj da su imali jaku državu.
Za Izraelce biti snažan "znači preživeti", dodala je ona.
"Dominantno je reč o izraelsko-palestinskom konfliktu, ali zapravo to nije konflikt između Izraelaca i Palestinaca, već između Izraelaca i 420 miliona Arapa", rekla je izraelska ambasadorka.
Male zemlje mogu da uspeju tako što će svoja zaostajanja pretvoriti u prednosti, a izazove u mogućnosti, naglasila je Fišer Kamova.
U tom kontekstu govorila je i o poznatom profesoru na Harvardskom univerzitetu Džozefu Naju, koji je napisao da prilikom merenja moći jedne zemlje na međunarodnoj sceni "ne treba govoriti samo o tenkovima i avionima-lovcima, već o tome kako su zemlje organizovale svoje sisteme kulture, ideologije i političke vrednosti".
Podsetila je da država Izrael ima razvijenu visokotehnološku industriju i know-how industriju, koje su doprinele razvoju zemlje i pružile mogućnosti da bude jedan od primera uspešnih zemalja na tom polju.
Kaže da se ne može očekivati da izraelska vojska bude najjača, ali da Izrael radi na usavršavanju svojih kapaciteta u skladu sa savremenim tehnološkim standardima i dostignućima.
Takođe, navodi da kada strance pitate o Izraelu, oni imaju drugačiju percepciju, te smatraju tu državu snažnom, dok kada biste o tome pitali Izraelce, ne bi se složili sa tim.
Napomenula je značaj prilagođavanja u savremenim međunarodnim okolnostima i kazala da je percepcija nekih da Izrael mora da bude jak "jer je u takvoj poziciji, svojevrsnog preživljavanja".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.