Ambasador SAD: Kosovo je odlična uspešna priča

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2018, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD: Kosovo je 'odlična uspešna priča'

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da je Kosovo za SAD i narod Kosova "odlična uspešna priča".

U interviju za RTK on je rekao da je tokom priprema za nedavno preuzimanje dužnosti ambasadora SAD imao susrete s mnogima iz vlade, Kongresa i van vlade, i smatra da je opredeljenje SAD za budućnost Kosova "nepokolebljivo" i da o tome postoji "potpuni konsenzus republikanaca i demokrata, vlade, administracije i Kongresa". >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Rekao je da će Ambasada na čijem je čelu vrlo usko sarađivati sa Kosovpm i to u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i održavanju reda, borbi protiv korupcije, što ostaju najviši prioriteti.

"Sigurno je da ćemo podržati napore vođa Kosova i Srbije da nađu način za kretanje napred u dijalogu i za obostrano prihvatljivo rešenje koje će pomoći prosperitetu i bezbednosti dveju vlada u budućnosti", kazao je američki ambasador.

Po njemu, pitanje Kosova je veliki prioritet američke administracije i njene spoljne politike.

"U stvari rekao bih da je sadašnja administracija u Vašingtonu više zainteresovana da podrži ne samo Kosovo, već i napredak na Balkanu, nego što sam video u prethodnim godinama. Ovo je administracija koja gleda dugoročne probleme i kaže da treba naći načina kako ići napred", kazao je američki diplomata.

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu "manje od nedelju dana" i da "želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave".

"Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje", kazao je on.

Kosnet je istakao da svaki sporazum Kosova i Srbije treba da bude dugoročan, održiv i da bude u obostranom interesu.

Evolucija BSK u oružane snage pozitivan korak za Kosovo

Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je danas da je "evolucija" Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku "pozitivan korak za Kosovo" i dodao da je "više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja ima odbrambene sposobnosti".

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, ambasador je u eksluzivnom intervjuu za RTK, koji će kasnije biti emitovan, ocenio da je Kosovo "stiglo do tačke u kojoj može da doprinese međunarodnoj bezbednosti umesto da bude njen korisnik".

"To je dobrodošlo", kazao je Kosnet i dodao da Kosovo "nastavlja da zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike".

On je za RTK govorio i o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo, o konačnom sporazumu sa Srbijom i o tome može li taj sporazum da se odnosi i na pitanje granica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.