Ambasador Češke o finansiranju političkih aktivnosti: Prilika Srbiji da napravi odličan zakon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 14:48

Ambasador Češke o finansiranju političkih aktivnosti: Prilika Srbiji da napravi odličan zakon

Ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta, izjavio je danas, na tribini "Finansiranje i kontrola finansiranja političkih aktivnosti - iskustva Češke i Srbije", da Srbija ima priliku da napravi odličan zakon i da ga potom primenjuje.

"U Češkoj imamo i imali smo pozitivna i negativna iskustva i zato bismo želeli da učite iz naših grešaka", rekao je Kuhta na skupu koji je organizovala Transparentnost Srbije, a na kojem je bilo reči i o iskustvima u kontroli finansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << političkih aktivnosti.

Zlatko Minić iz Transparetnosti Srbija rekao je da je TS prošle godine ocenjivala proces finansiranja predizborne kampanje i da su dobili jako niske ocene.

Dodao je da su tada prvi put koristili metodologiju koju Češka koristi godinama.

Minić je između ostalog naveo da se još nije desilo da je neko od učesnika na izborima u budžet vratio preostali novac.

"Uvek se pogodi da su prihodi i rashodi poklope u dinar, što stvara uverenje o štelovanju iznosa kako bi se izbeglo vraćanje novca u budžet, a time se nanosi šteta građanima", rekao je Minić.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić govorio je i o značaju javne rasprave na temu kako menjati zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koja će, kako je ocenio, uslediti.

"Svakako da ćemo koristiti sve prilike da utičemo na poboljšanje pravnog okvira pa nećemo propustiti ni tu šansu", rekao je Nenadić koji je na skupu govorio i o ulozi "trećih lica" u neposrednom finansiranju izborne kampanje.

Naveo je i da su svi oglasi u političkim kampanjama, pa i oni na bilbordima, moraju da imaju jasno naglašeno ime oglašavača kako bi i taj deo bio transparentan.

Na skupu, kojim je moderirala Zlata Đorđević, govorili su i predstavnici TI Češke i predstavnici Agencije za sprečavanje korupcije koji su rekli da su nakon poslednjih izbora održanih tačno pre godinu dana kontrolisali izveštaje troškova 949 političkih subjekata, od kojih je 747 ispunilo obaveze a protiv 144 koja to nisu, pokrenuli postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.