Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2017, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada Rusije u BiH: Jednostrana revizija presude može imati ozbiljne posljedice

SARAJEVO - Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u cjelini.

U saopštenju se dodaje da Rusija kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku, te da je ponovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni cjelishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske Ambasad naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, te da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošle sedmice da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procijeni da za to ima elemenata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada Rusije u BiH: Jednostrana revizija presude protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice

Izvor: Blic, 16.Feb.2017

Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u celini...U saopštenju se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.