Izvor: Southeast European Times, 16.Apr.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandman na član 301 prosleđen odboru turskog parlamenta

15/04/2008

ANKARA, Turska -- Vlada je prosledila parlamentu nacrt kojim bi se izmenio kontroverzni zakon prema kojem svaka uvreda turskog identiteta predstavlja krivično delo. Predsednik parlamenta Koksal Toptan rekao je da je razmotrio nacrt amandmana na član 301, ustanovio da je u skladu sa zakonskim procedurama i prosledio ga u ponedeljak (14. aprila) uveče parlamentarnom odboru za pravosuđe kako bi se o njemu raspravljalo u petak. Izraz "uvreda turskog identiteta" biće zamenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << formulacijom "uvreda turske nacije". Drugom izmenom predsedniku će se dati isključivo ovlašćenje da odobrava pokretanje takvih zakonskih procedura. Mada nacrt nagoveštava da vladajuća Partija pravde i razvoja konačno počinje da se bavi pitanjem koje je od ključnog značaja za integraciju u EU, opozicione stranke Republikanska narodna partija i Stranka nacionalističkog pokreta nisu saglasne sa tim.

U međuvremenu, premijer Redžep Tajip Erdogan boravio je u ponedeljak u Dohi, u Kataru, gde je prisustvovao međunarodnoj konferenciji o demokratiji i razvoju. On je rekao učesnicima da, uprkos poteškoćama na svom putu ka demokratiji, Turska nikada nije pravila ustupke i dodao: "Dok postiže napredak u demokratiji, Turska će takođe nastaviti da se razvija ekonomski." (Milijet, Radikal, Sabah, Zaman, Galf Tajms - 15/04/08; NTV, Zaman - 14/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.