Alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke

Izvor: B92, 20.Jun.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke

Svaka peta žena znala je da alkohol povećava šanse da žene obole od kancera dojke, pokazuje istraživanje.

Žene gotovo da ništa ne znaju o tome koliko alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke, pokazuje studija.

Samo je jedna od pet žena koje su učestvovale u istraživanju znala da je alkohol faktor rizika.

Procenjuje se da je konzumacija alkohola u pet do 11 odsto slučajeva uzrok ove teške bolesti.

Iz Centra za istraživanje kancera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Velikoj Britaniji kažu da bi smanjile rizik od dobijanja raka dojke žene treba da prestanu da piju ili barem da smanje unos alkohola.

U istraživanju je učestvovalo dve stotine žena, a podaci su objavljeni u časopisu BMJ Open. Učesnice istraživanja su ili bile na pregledu za rak dojke ili već imaju simptome ove bolesti.

Ove brojke su zaista važne

Profesorka Sinkler kaže da su žene, koje su posle pregleda saznale da su zdrave, pozitivno reagovale na informaciju da alkohol povećava rizik od oboljenja. Ipak, rekle su da im se ne dopada da ih neko krivi jer piju alkohol.

Iz Centra za istraživanje kancera u Velikoj Britaniji kažu da se rizik od raka dojke povećava sa svakom dodatnom jedinicom alkohola koju ispijamo na dnevnom nivou.

"Zabrinjavajuće je da većina žena, koje su učestvovale u studiji, nije znala da alkohol povećava rizik od raka dojke, kao ni da je smanjenje alkohola jedan od najboljih načina da se smanji rizik", kaže Ema Šilds, menadžer u zdravstvu.

"Ne morate u potpunosti da odustanete od alkohola. Ali, ako smanjite količinu i uvedete više dana bez alkohola, možete da napravite veliku razliku."

"Preglede na koje žene dolaze koristimo da razgovaramo sa njima o rizicima. Ipak, potrebno je da uradimo dodatna istraživanja da bismo znali kako žene reaguju na ove informacije i da li to uopšte pomaže", dodaje ona.

Šta su jedinice alkohola i kako ih izmeriti u piću?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2019

Svaka peta žena znala je da alkohol povećava šanse da žene obole od kancera dojke, pokazuje istraživanje...Getty ImagesDa li je alkohol stvarno toliko opasan i u kojoj meri?..Žene gotovo da ništa ne znaju o tome koliko alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke, pokazuje studija...Samo je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.