Albanski predsednik: Spreman sam da se povučem, ako je to izlaz iz krize u zemlji

Izvor: B92, 11.Jun.2019, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski predsednik: Spreman sam da se povučem, ako je to izlaz iz krize u zemlji

Tirana -- Albanski predsednik Iljir Meta rekao je da ne razume zašto žele da ga razreše, ali kako je kazao, spreman je da se povuče ukoliko je to izlaz iz krize u zemlji.

Prema njegovim rečima, odluku o odlaganju lokalnih izbora u Albanija zakazanih za 30. jun doneo je kako bi se izbeglo povećanje tenzija i umanjile šanse za građanski konflikt, o čemu je, kako je naveo, kao vrhovni komandant imao izvesna saznanja, prenosi A1on.

Kako je rekao, u ovom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema mogućnosti za izbore, ali oni, dodao je, biće održani u roku kojim će biti poštovan Ustav.

Stranke je pozvao da ozbiljno pročitaju Ustav kako bi iskoristile vreme za rešenja koja će uključiti sve Albance u izborni proces.

"Spreman sam da donesem važne odluke u interesu države. Pozivam sve stranke da razumeju neophodnost dijaloga i pronalaska rešenja", rekao je Meta u današnjem obračanju.

On je napomenuo da u Albaniji niti je bilo, niti će biti izbora bez uredbe šefa države.

Albanski predsednik je odgovarajući na pitanje novinara da li će zakazati sastanak stranačkih lidera rekao da će to učiniti ukoliko ne bude razrešen.

Takođe Meta je potvrdio da je odluku o otkazivanju lokalnih izbora doneo neposredno nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Imali smo večeru u tajnosti, pre deset dana u Palati Brigada, gde smo razgovarali i Rama veoma dobro zna koliko sam zabrinut zbog situacije u zemlji. On je trebalo da traži novi datum za izbore. Zato je i izjavio da nije iznenađen mojom odlukom", kazao je Meta.

On je odbacio bilo kakav konflikt interesa zbog činjenice da je njegova supruga Monika Kruemadi lider opozicionog Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je deo ujedinjene albanske opozicije, a opozicija je zahtevala odlaganje lokalnih izbora.

Kako je naglasio, niko od opozicionih lidera nije znao da je on odlučio da odloži izbore.

"Na ovu odluku nije uticao niti Ljuljzim Baša, niti Salji Beriša. Ovu odluku nisam doneo kako bih uspunio želje opozicije, već sa pozicije predsednika kako bih očuvao stabilnost zemlje i dao mogućnost da obe strane sednu i razgovaraju", objasnio je Meta.

On je izrazio uverenje da će politička kriza u zemlji biti rešena, ocenivši da "još postoje odgovorni Albanci i Evropljani".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meta: Ako je moje povlačenje rešenje za krizu, POVUĆIĆU SE

Izvor: Blic, 11.Jun.2019

Albanski predsednik Ilir Meta rekao je da ne razume zašto žele da ga razreše, ali, kako je kazao, on je spreman da se povuče ukoliko je to izlaz iz krize u zemlji, prenosi a1on.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.