Albanski političari žele da istisnu BG iz dijaloga

Izvor: B92, 19.Sep.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Albanski političari žele da istisnu BG iz dijaloga"

"Albanski političari žele da istisnu BG iz dijaloga o KiM i da razgovaraju s predstavnicima Srba koje bi oni postavili i koji se ne bi protivili nezavisnosti."

To je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Komentarišući nedavnu izjavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da dijalog o KiM treba da se nastavi sa "kosovskim Srbima'' jer je to, kako kaže, unutrašnje kosovsko pitanje, Đurić je primetio da albanski političari na KiM nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saglasni oko raznih pitanja, ali da su jedinstveni kada je reč o suprotstavljanju Srbima.

''Nije Kurti to slučajno rekao i nisu se sa Kurtijem slučajno slikali pojedini Srbi sa KiM. Oni scenario istiskivanja Srpske liste i autentičnih predstavnika Srba iz parlamenta sprovode zajednički i žele da Srbiju istisnu iz dijaloga'', rekao je Đurić.

Zato, ističe on, albanski političari govore o razgovorima, ne sa Beogradom i Srbijom, nego sa tobožnjim predstavnicima Srba koje bi oni postavili i koji se, kaže Đurić, ne bi protivili nezavisnosti Kosova.

''Lepo su to i fantastično mislili... To bi bilo kao kada bih ja doveo Albance koji podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj teritorijii, a kojim ima, i kazao da želimo da rešimo pitanje KiM'', rekao je Đurić.

Dodao je da izjava Kurtija pokazuje da on i ostali albanski političari na KiM ne misle ozbiljno o dijalogu sa Srbijom i da žele da predstojeće izbore iskoriste da Srbima oduzmu glas i uticaj u pokrajinskim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.