Albanske stranke na KiM: Potreban dijalog, ali promena granica nije opcija

Izvor: B92, 22.Sep.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanske stranke na KiM: Potreban dijalog, ali promena granica nije opcija

Albanske stranke na KiM kažu da je potreban dijalog sa Srbijom, ali "neće razmatrati promenu granica".

Albanske političke stranke, koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra na Kosovu, kažu da je potreban dijalog između Kosova i Srbije, ali da nijedna neće razmatrati ideju o promeni granice između dve zemlje, kao opciju za rešavanje spora.

Kako javlja radio Slobodna Evropa a prenosi RTK2, te stranke kažu da su ranije izrazile jasne stavove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv te ideje i da se, po njihovom mišljenju, ta pozicija neće promeniti čak i ako preuzmu vlast.

Zamenik lidera Demokratske stranke Kosova, Enver Hodžaj, koji je kandidat za poslanika kaže da će uspostaviti dijalog sa Srbijom radi ispunjavanja strateških interesa, poput priznavanja Kosova, uzajamnih odnosa sa Srbijom i članstva Kosova u Ujedinjenim Nacijama. Prema njegovim rečima, neće prihvatiti razgovor o promeni granice.

"Mi mislimo da izgradnja države na Kosovu mora da se zatvori unutar ovih granica i unutar ove teritorije. To je stav Demokratske partije Kosova", kazao je Hodžaj i dodao da jedino što Srbija može da dobije je ono što nudi Evropska unija, putem evropskih integracija, i ništa drugo.

Demokratski savez Kosova odbacuje i ideju o promeni granice. Član rukovodstva ovog političkog entiteta Kujtim Šalja, koji je takođe kandidat za poslanika, kaže da neće ni razmotriti mogućnost pregovora na temu promene granice.

"Kosovska vlada, koju vodi DSK, ni u kom slučaju i nikada neće pristati da raspravlja o takvom pitanju. Granice na Kosovu su definisane, poznate i jasne, međunarodno priznate. Međutim, postupak demarkacije je samo tehnički proces i nema nikakve veze sa te

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.