Albanska nevladina organizacija na udaru kritike

Izvor: Southeast European Times, 30.Avg.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanska nevladina organizacija na udaru kritike

Nevladina organizacija iz Tirane koja se bavi borbom protiv terorizma i organizovanog kriminala našla se na sudu zbog kriminalnih aktivnosti.

30/08/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane – 30.8.2011.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je tužbu u kojoj traži da se rasformira Albanski studijski centar protiv terorizma i organizovanog kriminala zbog neustavnog postupanja i ilegalnih aktivnosti.

„Ta organizacija je praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << delovala kao privatna policija, korišćenjem metoda koji su karakteristični za državu. Takvim delovanjem su prekršena ustavna prava i slobode građana. Mnoge akcije te organizacije mogu se vršiti isključivo uz odobrenje suda ili drugih organa“, kaže za SETimes pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Avenir Peka.

On dodaje da je državna policija pronašla „brojne osobe sa krivičnim dosijeom ili koje su bile umešane u kriminalne aktivnosti; članove te nevladine organizacije koji poseduju članske karte i druge dokumente koji bi mogli da građane dovedu u zabludu“.

I dok se još čeka na odluku suda u Tirani o optužbama ministarstva, državna policija je pokrenula postupak protiv centra zbog pronevere i zbog korišćenja svoje titule. Imitacija ili kopiranje amblema, slika ili titula policije ili drugih državnih ustanova smatra se krivičnim delom.

Maksim Fera, bivši radnik državne obaveštajne službe, kaže za SETimes da su optužbe ministarstva „smešne“ i „besmislene“.

„U proteklih pet godina nismo dobili nikakve prijave ili pritužbe od građana, policijskih organa ili Ministarstva unutrašnjih poslova na rad ovog centra“, kaže Fera.

„Članske karte nemaju na sebi oznake državne policije, već sadrže ambleme Albanskog studijskog centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala na albanskom i engleskom jeziku, podatke o članu, njegov lični broj pod kojim se vodi u centru i mesto te osobe kako je zavedena u registracionom odboru“, kaže on za SETimes.

Fera je dodao da članske karte ukazuju na to da članovi nevladine organizacije ne uživaju imunitet i da su, u ovom slučaju, postupci pojedinca njegova lična odgovornost.

Albanski analitičar Genc Mloja kaže za SETimes da je izdavanje članskih karata pogrešnim ljudima, posebno za nevladinu organizaciju koja se bavi pitanjima bezbednosti, pojava koja zabrinjava.

„To naravno predstavlja opasnost, jer su nevladine organizacije aktivne u različitim domenima i moraju da procene do koje tačke se ta opasnost proteže. Moraju postojati zakonom utvrđeni kriterijumi za izdavanje članskih karata“, kaže Mloja za SETimes.

On kaže da nevladine organizacije moraju da poštuju zakon. „Mora se imati u vidu da je Albanija članica NATO, koja pokušava da postane članica EU. U ovom slučaju, takva pitanja nisu samo relevantna za Albaniju, već i za zemlje saveznice“, kaže Mloja za SETimes.

On napominje da zakon mora da prevlada, sa odgovarajućim reperkusijama u slučajevima kršenja. „Albanija razmatra ukidanje imuniteta čak i poslanicima u parlamentu, što znači da niko nije nedodirljiv pred zakonom“, kaže on.

Peka kaže da je taj slučaj izolovani incident. „U Albaniji funkcionišu neke respektabilne neprofitne organizacije koje se bave pitanjima bezbednosti i njihove aktivnosti su u potpunosti u skladu sa domaćim zakonima“.

Prema njegovim rečima, stepen kriminalnih aktivnosti u Albaniji u proseku je niži nego u drugim zemljama EU.

„Borba protiv teških krivičnih dela i organizovanog kriminala danas je ušla u novu fazu, koja se sastoji ne samo od istrage, hapšenja i procesuiranja lica umešanih u kriminalne aktivnosti, već i u otkrivanju, zapleni i konfiskaciji imovine stečene kriminalom“, kaže on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.