Albanci sa juga Srbije prvi put zajedno na izborima, sporazum potpisan januara u Tirani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 11:09

Albanci sa juga Srbije prvi put zajedno na izborima, sporazum potpisan januara u Tirani

Albanske partije sa juga Srbije prvi put će na predstojećim parlamentarnim izborima 21. juna nastupiti sa zajedničkom listom pod nazivom Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, kako bi na taj način osvojile veći broj mandata.

Na listi će biti kandidati Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiji je lider predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, Alternative za promene (AZP) koju vodi predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi, Demokratske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (DP) bivšeg predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

Na listi su i Pokret za demokratski progres (PDP) na čijem čelu je Šćiprim Musliju i Pokret za reforme (PZR) koji predvodi Sami Salihu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zajednički nastup pet vodećih albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa na predstojećim izborima za poslanike Skupštine Srbije nije veliko iznenađenje, jer je formiranjem jedinstvene izborne liste samo materijalizovan sporazum postignut sredinom januara u Tirani.

Sporazum o zajedničkom nastupu potpisan je sredinom januara u Tirani u prisustvu albanskog v. d. ministra spoljnih poslova Genta Cakaja, a odluku je pozdravio i albanski premijer Edi Rama.

Na prošlim izborima, pre četiri godine, učestvovala je samo Partija za demokratsko delovanje (PDD), dok su ostale albanske partije bojkotovale izbore, pošto nije bio postignut dogovor o zajedničkom nastupu.

Jedini narodni poslanik Albanaca u aktuelnom skupštinskom sazivu je Fatmir Hasani, iz PDD-a, koji je u poslaničkoj grupi Liberalno demokratska partija - SDA Sandžaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jutarnji program za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2020

Albanske partije s juga Srbije odlučile da na predstojeće parlamentarne izbore, 21. juna, po prvi put izađu zajedno, na jednoj listi. Donosimo i priču iz Beogradskog zoo vrta, koji je, Iako je poslednjih meseci bio zatvoren za posetioce – sve vreme radio, kaže za RSE direktor ZOO vrta Srobljub...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.