Albanac u Borči mora da ima ista prava kao Srbin u Prizrenu JASAN STAV DRŽAVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2019, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Albanac u Borči mora da ima ista prava kao Srbin u Prizrenu" JASAN STAV DRŽAVE

Svi građani u Srbiji, bez obzira na nacionalnost, uživaju ista prava i nedopustivo je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti po nacionalnoj osnovi, izjavio je direktor Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati pekara iz Borče ispred čijeg objekta su meštani tog naselja protestovali zbog fotografije radnika na kojoj pokazuje dvoglavog orla - simbol Velike Albanije, rekao da se upoznaje s detaljima tog slučaja, da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << želi da priča napamet, ali da se u Srbiji poštuju prava nacionalnih manjina.

- Ako je bilo ko ugrožavao nečiju bezbednost, mogu da kažem da je to loša slika o nama. To je loše i za naše ljude na KiM, jer oni (Albanci) to zloupotrebljavaju da bi prikazali kako se ne poštuju prava Albanaca u Srbiji, što nije slučaj - rekao je Đurić.

Dodao je da se u Srbiji poštuju prava svih nacionalnih manjina, ali i da ne sme biti izuzetaka i da ista prava mora da ima Albanac u Borči, ali i Srbin u Prizrenu.

Podsetio je da Srbi u Prizrenu nemaju nikakva prava i da je u Prizrenu živelo do rata 12.000 Srba, a da danas osim bogoslova i nekoliko profesora s porodicama, Srba tamo nema, jer su im kuće spaljene, ognjišta uništena.

- Nedopustivo je da na bilo koga po nacionalnoj osnovi bude vršen bilo kakav pritisak. Uveren sam da nadležni državni organi rade svoj posao - zaključio je Đurić.

Besplatno pecivo za sve komšije deliće vlasnik pekare "Roma" Mon Đuraj Đura svojim sugrađanima u beogradskom naselju Borča u petak 3. maja od 10h do 14h, najavljeno je.

Prvog radnog dana, nakon incidenta koji se nedavno dogodio, vlasnik pekare "Roma"spremiće svojim Borčancima, kao i svim sugrađanima koji tog dana dođu u želji da pruže podršku, različite specijalitete iz svoje pećnice.

- Tog dana moja porodica i ja delićemo besplatno pecivo mojim Borčancima, kao i svim ljudima dobre volje koji se odluče da dođu da razmenimo koju lepu reč i osmehe, jer to bi me najviše usrećilo. Pozivam sve da dođu, a srce će mi biti puno kada u pekari budem video i poznata lica svojih komšija, koji su do sada bili naši stalni gosti. Samo želim da sve bude kao nekada, da živimo u miru i ljubavi -  ističe Đura.

Porodica Mona Đuraja je od subote 27. aprila pretrpela niz neprijatnosti i pretnji nakon što se na društvenim mrežama pojavila slika stara više od dve godine, a na kojoj jedan od zaposlenih, ujedno i vlasnikov brat, na svom privatnom profilu na društvenoj mreži Instagram pokazuje simbol dvoglavog orla.

Grupa meštana je protestovala ispred pekare, a neki od njih su kupili svinjske glave i stavljali su ih ispred lokala, dok se na jednoj fotografiji videla i svinjska glava na tacni koja je uneta u pekaru.

Vlasnik pekare se više puta ogradio od sporne fotografije.

Mon Đuraj je uputio javno izvinjenje i poručio da on samo želi da nastavi svoj život i posao kao i do sada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.