Aktiviran prelazni sporazum sa Srbijom

Izvor: Beta, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktiviran prelazni sporazum sa Srbijom

BRISEL, 7. decembra 2009. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su u Briselu odlučili da stave na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom pošto vlasti u Beogradu sprovode ključne evropske reforme, a tužilaštvo Haškog suda zadovoljno je saradnjom s Beogradom.

To se navodi u zaključcima zasedanja ministara inostranih poslova EU, koji su zatražili da "Srbija održi ravan tih napora kako bi se postigli dodatni povoljni rezultati" u saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu.

Šefovi diplomatija evropske 27-orice su "ponovo izneli stav da Srbija, sa svojim jakim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, čim svi nužni uslovi budu ispunjeni".

Srbija i EU potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Pelazni trgovinski sporazum 29. aprila 2008, ali je njegova primena do sada bila uslovljena punom saradnjom sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem preostalih haških optuženika.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.