Ako se Amerika ne fokusira, svet će postati ZASTRAŠUJUĆ

Izvor: Blic, 20.Feb.2018, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako se Amerika ne fokusira, svet će postati ZASTRAŠUJUĆ"

Svet je i ove godine suočen sa brojnim izazovima, pretnje po svetsku bezbednost nisu opale, već svakodnevno rastu, zaključak je sa nedavno završenog bezbednosnog foruma u Mihnenu koji je okupio svetske šefove država, vlada i ministre spoljnih poslova.

Tenzija je vladala i među učesnicima koji su govorili na forumu, a sve zbog povećanja kompleksnih globalnih bezbednosnih pitanja i izazova, kojima su suočeni svetski lideri, piše CNN.

Ti izazovi i pretnje vidljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su i u ovoj godini, od sofisticiranih sajber-napada, do Sirije i ISIS-a, a tu su i pitanja bezbednosti Evropske unije i pitanja odbrane nakon Bregzita. Tu je i sveprisutni rizik u Severnoj Koreji, ali i od Irana i Rusije. Iako su teme slične kao prethodnih godina, odjednom je i pritisak zbog njih veći.

Nekadašnji američki državni sekretar Džon Keri bio je upitan o odsustvu američkog političkog angažovanja u Siriji, na šta je odgovorio da je neophodna "stvarna, lukava i vešta diplomatija" za rešavanje tog pitanja.

"Neće nam staviti omču oko vrata"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu "ukrao je podijum" u jednom trenutku, te se izdigao iznad kakofonije drugih glasova i upozorio na Iran i njihovu pretnju balističkim raketama, ali i na njihovu ekspanzionističku agendu.

- Nećemo dozvoliti iranskom režimu da nam stavi omču oko vrata. Reagovaćemo bez oklevanja - rekao je Netanjahu.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Zarif nazvao je govor Netanjahua "cirkus", poručivši da takvo obraćanje, ne zaslužuje ni odgovor.

On je izneo iranske crvene linije kada je u pitanju nuklearni program Irana i rekao:

- Ako iranski interesi nisu bezbedni, Iran će odgovoriti... i verujem da se odgovor neće svima svideti - rekao je Zarif.

Zarif nije na forumu uspeo da čuje izlaganje Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmastera, koji je govorio dan pre njega, a koji je rekao da je sada pravo vreme za bavljenje ozbiljnim manama u sporazumu sa Iranom i da se treba suočiti sa iranskim destabilizirajućim aktivnostima.

Diplomatska praznina između velikih igrača u diplomatiji sada postaje sve vidljivija. Iznete su i ocene da bi uplitanje Izraela u konflikt u Siriji moglo da prouzrokuje dalju eskalaciju nasilja.

Produbljivanje jaza među moćnima

Svako se na forumu držao svojih briga, pa su se tako Rusi "pravdali" da ne pokušavaju da preuzmu kormilo u mirovnom sporazumu o Siriji. Naime, iako je bilo ocena da Rusija pokušava da mirovne pregovore UN o Siriji "premesti iz Ženeve u Soči", predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov rekao je da to nije istina. On je ubeđivao prisutne da su ta dva procesa odvojena.

I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov takođe je govorio u Mihnehu, ali je njegov govor bio kratak, osoran i defanzivan po svim pitanjima, pogotovo kada je bilo reči o trinaestorici Rusa koji su optuženi za mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. Rekao je da su oni optuženi bez ikakvih dokaza i da je to čisto "trabunjanje".

Rusija i Kina se utrkuju za podelu Evrope

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izrazio je svoje očekivanje da će Rusija i Kina pokušati da podele Evropu, svaka sa svojim "štapom i šargarepom".

Britanska premijerka Tereza Mej je govorila o novom modelu bezbednosti između EU i Britanije nakon Bregzita i navela da dve strane moraju da da dogovore sporazum o bezbednosti do kraja 2019. godine.

Mejova je rekla da novi bezbednosni sporazum treba da osigura vojnu, bezbednosnu i saradnju u borbi protiv terorizma nakon što London napusti blok, te da Britanija i EU ne smeju da dozvole da ideološke razlike blokiraju saradnju u oblasti bezbednosti nakon "Bregzita".

Sofisticirani sajber-napadi

Kako je konferencija odmicala, za govornicom su se smenjivali govornici koji su pričali o sve većim svetskim izazovima. Na konferenciji je bilo reči i o sajber-napadima, koji postaju sve sofisticiraniji. Predsednik Majkrosofta Bred Smit rekao je da će svetskim vođama biti veoma teško da "zauzdaju" takve napade.

Kazao je i da je prošla godina bila "poziv na buđenje" kada su u pitanju sajber-napadi, za koje, dodaje, samo Amerika, na pravi način može da odgovori. Rekao je i da je 12. maja prošle godine 200.000 kompjutera bilo napadnuto u 150 zemalja.

Nikada do tada, poručio je, napadači nisu bili u stanju da pogode toliko mnogo kompjutera u toliko različitih zemalja u samo jednom danu. Govorio je o "sajber oružju" i "novim velikim izazovima", ali i o neophodnosti da se protiv toga bore partneri sa visoko razvijenim tehnologijama.

Svet bez jednog takvog partnera - Amerike - postao bi zastrašujuć.

VIDEO: Pentagon razvija moćno oružje kojim će moći da ljudima USAĐUJE MISLI u mozak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.