Ako ne uradimo nešto, za pet godina će nas deca ubijati

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako ne uradimo nešto, za pet godina će nas deca ubijati"

Beograd -- Zbog eksplozije automobila na Autokomandi kada je poginuo Siniša Milić i ubistva Draga Božinovića na Bežanijskoj Kosi policija je privela tri muškarca.

Nijedan nije stariji od 30 godina, a jedan od njih je tek nedavno postao punoletan.

Za ubistva koja su potresla javnost u Srbiji policija ima osumnjičene.

D.D. rođen 1992. godine sumnjiči se da je u junu učestvovao u organizaciji, kao i da je počinio teško ubistvo Siniše Milića, na čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobil "tojota rav 4" podmetnuta bomba.

Prema navodima policije za ubistvo studenta, crnogorskog državljanina Draga Božovića, počinjeno pre mesec dana na Bežanijskoj kosi uhapšeni su M. Ć. rođen 1997. i tinejdžer U. C. rođen 2000. godine.

“Osumnjičeni su vrlo mladi ljudi. To nam govori da mafija ih regrutuje sve više i više. Ova ubistva nisu rasvetljena do kraja. Mi imamo učesnike na onom osnovnom nivou koji su osumnjičeni. Dvojica su uhapšena, jedan je zvanično procesuiran”, rekao je Vuk Cvijić iz NIN-a.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti ocenjuju da je danas lako namamiti mlade momke da postanu deo mafijaškog klana. U medijima i na internetu svakodnevno su izloženi scenama nasilja, a mafiji su kao maloletnici bez odgovornosti dobro došli.

“Ako ne radimo na uzrocima tog nasilja, za 5 do 10 godina naša deca, nezadovoljna, izvlačiće nas iz automobila, ubijaće nas, upadaće nam u stanove, jer će to smatrati sasvim normalnim”, kaže Darko Trifunović, profesor bezbednosti.

Na desetine ubistava tokom rata dva klana koji i dalje traje nisu rasvetljena. Sagovornici Prve sumnjaju da bi najnovija hapšenja mladića mogla da pomognu u drugim slučajevima.

“Najvažnija metoda je generalna prevencija. Policija sada radi sa posledicama. Ta generalna prevencija je izostala”, dodao je on.

“Mi nemamo naznake da bi moglo da se razreši i ovaj slučaj do kraja a ni drugi slučajevi. Jer ovi koji su uhapšeni i privedeni su najniže rangirani u toj mafijaškoj hobotnici”, dodao je Cvijić.

Sumnja se i da je likvidacija Vladimira Popovića zvanog Vlada Pop, vlasnika kazina "Havana" bila u direkton vezi sa ubistvom Božovića, na Bežanijskoj kosi i da se radilo o krvnoj osveti sistemom "glava za glavu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.