Ako ne dođe do dogovora Beograda i Prištine, Rusija će destabilizovati Balkan

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 22:46

"Ako ne dođe do dogovora Beograda i Prištine, Rusija će destabilizovati Balkan"

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton kaže da je obnavljanje pregovora Beograda i Prištine dobro po Trampa

Bolton je izjavio da će sastanak 2. septembra u Vašingtonu između predstavnika Prištine i Beograda američkom predsedniku biti veoma dobra prilika za kampanju.

Dodao je da se nada da će ovaj događaj u Beloj kući pomoći stranama u pregovaračkom procesu.

“Mislim da bi ovo bila sjajna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kampanja za predsednika Trampa. Nadam se da će ovo pomoći u pregovorima Kosova i Srbije”, rekao je Bolton, javlja Gazeta Ekspres.

On je rekao da je Sjedinjenim Američkim Državama u interesu da reše svaki problem u regionu Balkana.

“Mislim da je u interesu Sjedinjenih Država da razreše sve preostale sporove u regionu Balkana, kojih i dalje ima u velikom broju”, naglasio je Bolton.

Bolton je naveo da će nemogućnost normalizacije odnosa između Prištine i Beograda omogućiti Rusiji da nastavi rad na destabilizaciji regiona Balkana.

“Mislim da nestabilnost izazvana nesposobnošću normalizacije odnosa između Kosova i Srbije daje Rusiji samo prostor da poveća tu nestabilnost”, istakao je Bolton.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, koji je u julu rekao da su Kosovo i Srbija razgovarali o mogućnosti razmene teritorija, odgovarajući na pitanje Gazeta Ekpres naveo je da je u interesu Vašingtona da radi javno ili čak i iza zavese, kako bi sagledao mogućnost da Kosovo i Srbija krenu ka postizanju sporazuma.

On kaže da ako to radi Trampova administracija, onda to pozdravlja.

“Pre nekoliko godina, bilo je vreme kada mislim da su ljudi bili optimistični da su lideri Kosova i Srbije nešto rešili, barem generalno. Mislim da je ovaj optimizam malo opao, ali da je u interesu Sjedinjenih Država da, javno ili iza scene, rade na sagledavanju li možemo da pomognemo ove dve zemlje ka postizanju sporazuma, mislim da je to itekako u interesu SAD i ako to radi američka administracija, onda im ja aplaudiram”, zaključio je Bolton.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.