Ako jedete, pijete, pušite… dok vozite, bićete kažnjeni

Izvor: Mondo, 25.Mar.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako jedete, pijete, pušite… dok vozite, bićete kažnjeni

Maksimalna kazna: 150.000 dinara

Foto: Guliver/Getty Images/Spencer Platt

Vozače koje saobraćajna policija uhvati da, dok voze, jedu, piju, puše, šminkaju se mogu dobiti kaznu od 3.000 dinara.

Predsednik prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović kaže da, prema propisima, svaka radnja koja ometa koncentraciju tokom vožnje predstavlja prekršaj, piše Informer.

Ako pritom i izazovu sudar, kazna se povećava na 15.000 dinara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ako se ovim aktivnostima bave na autoputu, mogu platiti kazna od čak 150.000 dinara.

ZOBS, član 28, stav 2

Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Sudija Milan Marinović kaže da ove kazne, iako možda deluju banalno, upozoravaju vozače da moraju biti maksimalno koncentrisani dok su za volanom.

"Svesni smo mi da neko može u isto vreme da vozi i jede sendvič i da pritom ne napravi nikakav prekršaj, ali to svakako predstavlja određeni rizik. Zato je Zakon o bezbednosti saobraćaja u članu 28, stavu 2, regulisao sankciju za svaku radnju koja bi mogla da ometa vozača dok je za volanom. Dakle, ako nekoga saobraćajci uhvate kako jede, pije, puši ili popravlja šminku dok vozi, platiće osnovnu kaznu od 3.000 dinara. Ako pritom izazove udes, kazna ide i do 15.000 dinara i vozač ide na sud", rekao je sudija Marinović.

"Član zakona je široko definisan, pa tu spadaju gotove sve radnje koje mogu da skrenu pažnju vozača. Recimo, prekršaj je i ako neko vozi i istovremeneno pretura po torbi koju drži u krilu ili na suvozačevom sedištu."

Posebno je opasna situacija kada neko pored vožnje obavlja još neku radnju dok se nalazi na autoputu.

"Zamislite nekoga ko juri 120 kilometara na sat, jednom rukom jede sendvič ili pije vodu, a drugom vozi. To je prema zakonu ravno nasilničkoj vožnji i sankcija za ovakav prekršaj ide i do 150.000 dinara. Možda to nekome zvuči smešno, ali pri toj brzini dovoljan je sekund nepažnje da se izazove tragedija", izjavio je Marinović.

Ovi ometači – glavni krivci za fatalne saobraćajke

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.