Ako Mađarska zatvori granicu, moraće i SRB i MKD

Izvor: B92, 14.Avg.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Mađarska zatvori granicu, moraće i SRB i MKD"

Gradonačelnik Đevđelije kaže da se plaši da ako Mađarska bude zatvorila granicu, da će to morati da učine i Srbija I Makedonija, jer neće imati drugo rešenje.

Ivan Frangov je izjavio da ta opština rešava problem izbeglica u koordinaciji sa vladom.

"Ovaj problem nisu izmislili ni Makedonija ni Đevđelija, već je to globalni problem, problem ulazi kroz državu članicu EU, a to je Grčka", naveo je Frangov.

On je kazao da razume muku izbeglica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da očekuje da i oni pokažu malo više respekta prema državi, napomenuvši da za sobom ostavljaju veliku količinu otpada na železničkoj stanici i drugim delovima oko nje.

"Đevđelija je važila za jedan od najčistijih gradova u Makedoniji, ali sada to više nije. Očekujemo još veću podršku UNHCR-a, ali Ipak problem ostaje ovde, humanitarci dolaze i odlaze, ali problem ostaje u gradu”, rekao je on.

Frangov je rekao da mu nije jasno zašto izbeglice ne idu preko Bugarske i Rumunije, već preko Makedonije i Srbije, koje nisu članice EU.

"To sam pitanje postavljao ljudima iz EU i UNHCR, ali nisu mi mogli dati valjan odgovor”, dodao je on.

Kako se može čuti, u Rumuniji i Bugarskoj je policija mnogo 'stroža' prema izbeglrcama i zato oni izbegavaju te zemlje.

U Đevđeliji se planira pravljenje prihvatnog centra koji će biti između železničke stanice i graničnog prelaza sa Grčkom.

Za sada naši ljudi ne mogu da koriste železnički i autobuski prevoz zbog velikog broja izbeglica.

Izbeglice s Bliskog istoka sukobile su se danas na železničkoj stanici u Ðevđeliji dok su se ukrcavali u voz na liniji Ðevđelija-Tabanovce, koji ide od granice Srbije.

Podsetimo, mađarske vlasti su, da bi sprečile budući ulazak ilegalnih migranata, pokrenule izgradnju četiri metra visoke i 175 kilometara dugačke ograde na granici sa Srbijom, koju bi vojnici trebalo da završe do 31. avgusta.

U Mađarsku je od početka godine ušlo više od 110.000 izbeglica, od kojih većina traži status azilanata, ali pre nego što dobiju rešenje, oni uglavnom odu u druge zemlje Evropske unije, poput Nemačke i Danske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ako Mađarska zatvori granicu, moraće i Srbija i Makedonija"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2015

Gradonačelnik Đevđelije kaže da se plaši da ako Mađarska bude zatvorila granicu da će to morati da učine i Srbija I Makedonija, jer neće imati drugo rešenje...Ivan Frangov je izjavio da ta opština rešava problem migranata u koordinaciji sa vladom...- Ovaj problem nisu izmislili ni Makedonija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.