Akcija prebrojavanja leptira u Britaniji i ove godine

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija prebrojavanja leptira u Britaniji i ove godine

Britanija i ove godine organizuje akciju Velikog prebrojavanja leptira čiji cilj je da doprinese proceni stanja životnog okruženja.

Pozivaju se dobrovoljci da posvete 15 minuta vremena u prebrojavanju raznih vrsta leptira.

Na vebsajtu organizatora ponuđena je šema po kojoj mogu da kategorizuju lepitre, a takođe postoji i aplikacija koju mogu da preuzmu i zatim svoje nalaze da proslede onlajn.

Ova godišnja akcija organizacije za očuvanje leptira Baterflaj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << konservejšn (Butterfly Conservation) počela je 2010. godine i organizatori navode da je to postao najveći projekat nadgledanja leptira na svetu.

Više od 60.000 dobrovoljaca učestvovalo je u akciji prebrojavanja lepitra prošle godine.

Akciju podržavaju poznate ličnosti među kojima i Dejvid Atenboro, britanski prirodnjak i autor naučnih TV programa.

Kako se navodi na vebsajtu organizatora, leptiri reaguju vrlo brzo na promene okruženja, zbog čega su odličan indikator za biodiverzitet.

Smanjenje broja leptira predstavlja "rano upozorenje" za gubitak drugih živih vrsta, i doprinosi identifikaciji ugroženih vrsta.

Akcija prebrojavanja traje od 20. jula do 12. avgusta.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.