Akademik: Nema opasnosti od radijacije u regionu Arhangelsk

Izvor: B92, 11.Avg.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademik: Nema opasnosti od radijacije u regionu Arhangelsk

Moskva -- Prema podacima Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka kažu da nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo.

Ovo je izjavio akedemik i direktor Instituta Leonid Bolšov.

"Imamo podatke iz sistema za praćenje zračenja na mreži i u četvrtak smo videli povećanje radijacije u pozadini u Severodvinsku koje je trajalo oko sat i po vremena", rekao je Bolšov i dodao da je to pozadinsko zračenje zadržano na veoma niskom nivou.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako je objasnio, zračenje rengen aparatom je mnogo veće.

"Zabeleženo povećanje radijacije je hiljadu puta manje nego zračenje osobe rendgen aparatom ili od onoga koje osoba primi kada leti avionom. Apsolutno ne postoji opasnošt po zdravlje ljudi", rekao je on.

Incident se dogodio u četvrtak na poligonu za vojne probe u regionu Arhangelsk na severu zemlje, kada se zapalilo raketno gorivo i tom prilikom je poginulo pet osoba, koje su bile zaposlene u koorporaciji Rosatom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EKSPLOZIJA NAKON TESTIRANJA RAKETNOG MOTORA Nema opasnosti od radijacije u regionu Arhangelsk

Izvor: Blic, 11.Avg.2019

Prema podacima Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka dobijenih iz sistema za praćenje radijacije, nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo nakon incidenta tokom testiranja raketnog motora sa tečnim pogonom u regionu Arkhangelsk, izjavio je večeras akedemik i direktor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.