Akademija u čast stradalima na Košarama; Najteža borba u novijoj istoriji

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 21:58

Akademija u čast stradalima na Košarama; Najteža borba u novijoj istoriji

Komemorativna akademija povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama održana je večeras u Beogradu.

Akademiji je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Bitka na Košarama je jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca. Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će sutra položiti venac na Spomenik junacima bitke na Košarama vođene od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. U njegovo ime skupu prisustvuje Suzana Paunović. Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica. Na Košarama je stradao 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljaca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi. Oko 1.500 pripadnika vojske Savezne Republike Jugoslavije suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira, a u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi. Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci i pripadnici Legije stranca, preneo je Tanjug. Imali su, između ostalog, helikoptere "apače", oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.