Ajgner: Nismo zatvorili granicu, Slovenija jeste

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajgner: Nismo zatvorili granicu, Slovenija jeste

Kopaonik -- Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner istakao je da Austrija nije zatvorila svoje granice za migrante, ali da Slovenija jeste.

Kako kaže, Slovenija propušta samo ljude sa važećom vizom i pasošem.

Ajgner je rekao da Austrija želi da se migrantski talasi dovedu u regularne tokove i da je ukazao ophođenje izbegličkom krizom komplikovanije od dužničke krize, jer se direktno radi o ljudima.

"Austrija nije zatvorila svoje granice, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je samo pojačala granične kontrole, i uvela godišnju i dnevne kvote za prihvat tražilaca azila", podvukao je Ajgner na Kopaonik biznis forumu, na panelu posvećenom spoljnoj politici.

On je podsetio da je prošle godine u Austriji bilo 90.000 tražilaca azila.

Vlada je, prema njegovim rečima, ustanovila da država ne može još jednu godinu da primiti toliki broj tražilaca azila i zbog toga je uvela kvote.

Fokus austrijske odluke, kako je objasnio, usmeren je na granične kontrole, a ne zatvaranje granica.

Na drugoj strani, preneo je Ajgner, susedna Slovenija je odlučila da zatvori granice i propušta samo ljude sa važećom vizom i pasošem.

Što se Samita EU o izbegličkoj krizi tiče, austrijski ambasador je konstatovao da još nisu postignuti dogovori o važnim elementima.

Međutim, postoje naznake kako bi priliv izbeglica i migranata mogao biti preokrenut u regularan tok izbeglica, koji bi omogućio migraciju ljudima sa pravom na izbeglički status, ali ne da ga zatraže u Austriji, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, već da to čine iz Turske, konstatovao je Ajgner.

MUP Srbije saopštilo je da se od ponoći praktično zatvara balkanska ruta, pošto Slovenija počinje da primenjuje novi režim ulaska migranata u Šengensku zonu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Austrija nije zatvorila svoje granice, Slovenija jeste

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2016

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner istakao je večeras da ta zemlja nije zatvorila svoje granice za migrante, ali da je susedna Slovenija odlučila da zatvori granice i propušta samo ljude sa važećom vizom i pasošem...Ajgner je rekao da Austrija želi da se migrantski talasi dovedu u regularne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.